26 lutego 2020

Jak zrobić domowe kostki rosołowe

Przepis na domowe kostki rosołowe wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Chciałabym się dzisiaj z Wami nim podzielić, ale zanim do niego przejdziemy, to warto powiedzieć też kilka słów o tym, po co w ogóle je robić. Przecież wystarczy pójść do sklepu i kupić gotowe kostki rosołowe.

Dlaczego domowe kostki rosołowe są lepsze od gotowych?

Jak domyślacie się, chodzi po prostu o zdrowie. Jeśli chcecie się zdrowo odżywiać to odradzam Wam używanie gotowych kostek rosołowych. Możecie zrobić je samodzielnie, albo w ogóle przestać ich używać.

Ja początkowo w ogóle zrezygnowałam z nich. Najpierw dania będą dla Was mdłe. Z czasem jednak Wasz smak wróci do normy i przyzwyczai się do zwykłych naturalnych przypraw. Wtedy znów wszystko zacznie Wam smakować normalnie, gdy dostaniecie gdzieś w restauracji zupę z kostką rosołową to od razu to wyczujecie.

Powodem tego stanu rzeczy jest glutaminian sodu, który zawarty jest w kostkach rosołowych. Glutaminian sodu wzmacnia smak, dlatego rzeczy z nim są po prostu smaczniejsze. Dlatego też znajduje się w wielu produktach i mieszankach przypraw. Niestety nie pozostaje bez śladu dla naszego zdrowia. Jedni mówią, że uzależnia. Musimy jeść go coraz więcej aby nam coś smakowało. Po drugie jemy też po prostu więcej bo wzmaga on w nas głód.

Mówi się również o tym, że może powodować tachykardię, alergie, bóle głowy, zawroty, wymioty, depresję czy arytmię. Oczywiście jeśli użyjemy go od czasu do czasu nic nam się nie stanie. Niestety jest tak popularnym dodatkiem, że warto go ograniczać, a jego stosowanie może odbić się na naszym zdrowiu dopiero po latach.

Oprócz tego kostki rosołowe to istne wyzwanie dla każdego chemika. Znajdziemy w nich aromaty, regulatory kwasowości, substancje wzmacniające smak, utwardzony tłuszcz roślinny, guanylan disodowy, inozynian disodowy, maltodekstryny. No brzmi po prostu smacznie.

Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam zrobienie ich samodzielnie z naturalnych składników, które mamy pod ręką.

Przepis na domowe kostki rosołowe

Kostki rosołowe są dodatkiem, który ma przyśpieszyć przygotowanie zupy i też nadać jej smaku. Przydają się też przy robieniu sosów i innych dań, przy których potrzebujemy bulionu. Nie musimy wtedy go gotować, a możemy użyć kostki bulionowej, aby zyskać odpowiedni smak i aromat.

Domowe kostki rosołowe są proste i smaczne do przygotowania. Smak uzyskamy z ziół i warzyw, a nie z dodatków chemicznych. Sama natura.

Składniki na domowe kostki rosołowe

  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek poru
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 natka pietruszki
  • 1 marchew
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Teraz przekonacie się, że przygotowanie jest bardzo proste. Zaczynamy od przygotowania warzyw. Musimy je obrać i umyć tak jak do przygotowania zupy.

Następnie gdy wszystkie warzywa mamy obrane musimy je zetrzeć. Ja robię to w rozdrabniaczu bo tak jest szybciej. Jeśli go nie macie to wystarczy użyć zwykłej tarki z małymi oczkami.

Teraz na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy na nią rozdrobnione warzywa i mieszamy. Dodajemy też przyprawy. Wszystko smażymy przez kilka minut aby cała mieszanka się zredukowała, odparuje woda i stanie się gęstsza. Zostanie nam sama esencja smaku.

Niektórzy kostki rosołowe solą, ale ja tego nie robię bo solę danie, do których je dodaję tak jak mam na to ochotę. Przygotowuję sobie foremkę do kostek lodu. Wypełniam ją masą, która powstałą, a następnie zamrażam. Gdy zamrazną przesypuję do woreczka strunowego i trzymam w zamrażarce.

Gdy potrzebuję ich do zupy daję zazwyczaj 2 kosteczki na jeden litr. Do sosów i innych dań zwykle wystarczy jedna aby uzyskać smak.