Jak zrobić domowe chrupiące gofry

Jak zrobić domowe gofry? Gofry to coś co niewątpliwie kojarzy nam się z wakacjami, dlatego zrobienie ich w środku zimy we własnym domu jest jak najbardziej trafionym pomysłem. Dzięki temu możemy myślami wrócić do tych słonecznych dni i nieco ogrzać swoje serca, aby wytrzymały do wiosny, która da nam pierwsze promienie ciepłego słońca. Wszystko zacznie znów rozkwitać, a my ponownie budząc się z zimowego snu odnowimy rezerwy nadziei oraz energii by zacząć znów cieszyć się ciepłem. Przynajmniej dla mnie zima jest zawsze okresem, w którym popadam w pewną hibernację, ale nie cielesną, tylko mentalną. Nic mi się nie chce, pomysły zostawiam na czas, gdy na dworze zrobi się cieplej. Wtedy dopiero ponownie odżywam i mam werwę do działania. Dlatego podczas zimy warto takie małe przebłyski ciepła sobie zapewnić. Mogą to być filmy z wakacji, wspomnienia, a również tak jak w tym przypadku kulinarne delicje, które przypominają nam wakacyjny czas. Dlatego zapraszam Was na przepis na chrupiące domowe gofry z ulubionymi dodatkami :)

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 4 łyżki cukru

Składniki

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka wrzucamy do miski i dodajemy 2 łyżki cukru. Mieszamy je i powstanie nam taki kogiel mogiel.
  3. Teraz dodajemy do tego mleko, mieszamy całość, a potem dodajemy mąkę, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i resztę cukru. Masę mieszamy.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  5. Dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy.
  6. Ciasto wylewamy na gofrownicę.
  7. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Skomentuj

Jak zrobić domowe chrupiące gofry