Prażona cebulka to pyszny i tani dodatek do wielu różnych dań. Najczęściej kojarzy nam się z hot-dogami, ale możemy dodać ją również do pierogów, ziemniaków, sałatek i innych przekąsek. Jej przygotowanie jest banalnie proste.
Zrobienie prażonej cebulki jest bardzo proste i nie wymaga od nas wielu składników. Zazwyczaj wszystkie potrzebne ingrediencje mamy już w swojej kuchni. Dzięki temu, gdy tylko najdzie cię ochota na domowe hot-dogi, możesz zrobić do nich samodzielnie prażoną cebulkę.
Składniki
2 duże cebule
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
Olej roślinny do smażenia
Przygotowanie
Obierz cebule i posiekaj je w kosteczkę średniej wielkości.
Rozgrzej olej w głębokim garnku. Powinno go być na tyle dużo, aby cebula mogła swobodnie pływać.
W międzyczasie umieść mąkę i sól w dużej misce, dodaj pokrojoną cebulę i dobrze wymieszaj.
Gdy olej jest dobrze rozgrzany (test można przeprowadzić, wrzucając mały kawałek cebuli — jeśli natychmiast zacznie syczeć, olej jest gotowy), dodaj partię cebuli.
Smaż cebulę, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się złocisto-brązowa. Nie trzymaj jej zbyt długo w oleju, bo nabierze goryczki.
Za pomocą sitka wyjmij cebulę z oleju i umieść na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Powtarzaj proces smażenia dla kolejnych partii cebuli.
Po odsączeniu i ostudzeniu cebulę prażoną można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.