Jak zrobić czosnkowe chlebki Naan

Dzisiaj przedstawimy Wam przepis na czosnkowe chlebki Naan. Jest to bardzo fajny pomysł na przekąskę czy dodatek do obiadu. Przepis ten pochodzi z kuchni Indyjskiej. Potrawa ta jest tam szeroko rozpowszechniona i stosowana w różny sposób. Być może jeśli byliście w jakiejś Indyjskiej restauracji dostalicie je zamiast ryżu do mięsa. Również w ten sposób można je podawać. Dla mnie jednak są głównie bardzo fajną przekąską.

Czosnkowe chlebki Naan

Chlebki Naan piecze się w specjalnym cylindrycznym piecu, który nazywa się tandoor. Przykleja się je wewnątrz do jego powierzchni i w ten sposób piecze. Oczywiście pewnie nikt z Was takiego pieca w domu nie ma, dlatego zrobimy je na żeliwnej patelni.

Składniki

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki jogurtu

Masło czosnkowe

  • 2 ząbki czosnku
  • kostka masła
  • pietruszka
  • cytryna
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. W misce połącz wodę, cukier i drożdże. Odstawiamy na 15 minut.
  2. Do drożdży dodaj mąkę, jogurt, sól i łyżkę masła czosnkowego. Jak zrobić masło czosnkowe przeczytasz tutaj.
  3. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką, a potem ugnieć ręcznie na blacie.
  4. Ugniecione ciasto przełóż do miski, posmaruj masłem czosnkowym i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, podziel na sześć części i uformuj kulki. Odstaw je przykryte folią na kwadrans.
  6. Potem każdą kulkę rozwałkuj na dość cienki plaster ciasta.
  7. Rozgrzej żeliwną patelnię. Gdy będzie bardzo gorąca połóż na niej ciasto. Piecz, aż pojawią się duże pęcherze powietrza. Potrwa to ok. 2 minut.
  8. Potem odwróć ciasto na drugą stronę, aż te pęcherze się zwęglą. Potrwa to też ok. 2 minuty.
  9. Zanim je podasz jeszcze raz przesmaruj je masłem czosnkowym.
Skomentuj

Jak zrobić czosnkowe chlebki Naan