Jak zrobić chrupiące frytki w piekarniku

Frytki lubią chyba wszyscy. Przynajmniej ja nie znam osoby, która by uznawała je za coś absolutnie niedobrego. Jednak jest z nimi problem, a mianowicie kaloryczność! Mało kto dbający o linię może pozwolić sobie na zjedzenie porcji dużych frytek bez wyrzutów sumienia. Ja jako osoba, która przebyła dietę również muszę z reguły sobie ich odmawiać bo zbyt częste jedzenie ich skończyłoby się efektem jojo i miesiącami zmarnowanej pracy nad swoim wyglądem. Jednak nie ma czym się przejmować. Zawsze można znaleźć sposób na to by jakieś danie odchudzić i dzięki temu raz na jakiś czas pozwolić sobie na nie bez większych wahań wagi. Problemem we frytkach nie są same ziemniaki, a sposób ich przygotowania. Mnóstwo soli i smażenie w głębokim tłuszczu sprawiają, że jest to istny granat kalorii. Dzisiaj wyeliminujemy te dwa czynniki. Nie użyjemy do nich soli, a jedynie przypraw, które mają swój naturalny słony smak. Oprócz tego nie będziemy ich smażyć w głębokim tłuszczu, ale po prostu je upieczemy. Może wydawać Ci się teraz, że to nie to samo. Frytki z piekarnika nie zastąpią tych zwykłych. Jeśli jednak przekonasz się do wypróbowania tego przepisu i potem je posmakujesz, przekonasz się, że są naprawdę smaczne i chrupiące. Brak będzie za to zapachu i posmaku frytury, a co najważniejsze 331 kcal, które ma 100 g frytek w oleju.

Chciałabym jeszcze poruszyć jeden temat. We wstępie powiedziałam, że ziemniaki we frytkach nie są problemem. Wiele osób może się obruszyć bo przecież ziemniaki są niezalecane na diecie i powinno się ich unikać. Jest to tylko po części prawdą. Co prawda mają one duży indeks glikemiczny przez co dochodzi do gwałtownego wydzielania insuliny, a następnie szybkiego zmniejszenia stężenia glukozy we krwi. Same ziemniaki jednak nie mają tak wiele kalorii ok. 70 kcal w 100 g po ugotowaniu. Dlatego nie trzeba ich sobie rygorystycznie odmawiać. Problemem jest to co jemy razem z nimi. Gdy dodamy do nich masełka i je ubijemy, albo śmietany czy polejemy je tłuszczykiem, to dopiero sprawia, że tyjemy oraz, że nasz posiłek ma dużo kalorii. Dlatego nawet takie frytki przygotowane w piekarniku będą miały mniej kalorii niż zrobione przez nas puree do obiadu.

Oprócz tego ziemniaki mają również cenne dla zdrowia właściwości, które przemawiają za tym, aby od czasu do czasu po nie sięgać. Oczywiście nie muszą być podstawą naszego menu. Jeśli jednak odpowiednio zbilansujemy posiłek i będą dodatkiem na talerzu, a nie głównym sposobem na zapchanie żołądka, to z pewnością nie zaszkodzą naszej diecie. Same ziemniaki są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, a także takie minerały jak potas, fosfor, magnez. Do tego same ziemniaki są lekkostrawne i sprzyjają zasadowo-kwasowej równowadze organizmu.

Rozpisałam się na tematy zdrowotne, ale uważam, że warto je przy okazji takich przepisów poruszyć. Zawsze oprócz sposobu przygotowania danej potrawy można dowiedzieć się coś cennego. Przejdźmy jednak do sedna sprawy, którym jest przepis na chrupiące frytki z piekarnika. Mam nadzieję, że Wam posmakują tak samo jak i mi.

Składniki

  • 0.5 kg ziemniaków na osobę
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • lubczyk
  • słodka papryka

Przygotowanie

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Na frytki najlepiej nadają się ziemniaki mączyste. Najpopularniejsze odmiany dostępne u nas w kraju to Fresco, Augusta, Etola, Glada. Dzięki dużej zawartości skrobi w tych odmianach ziemniaków, frytki będą puszyste w środku. Następnie frytki kroimy na paski, im grubsze tym frytki będą smaczniejsze. Po pokrojeniu frytek wkładamy je do zimnej wody, aż ta zmętnieje. Dzięki temu ziemniaki podczas pieczenia oddadzą skuteczniej wilgoć ze środka, a to sprawi, że będą bardziej chrupiące. Tak naprawdę powinno się je płukać kilka razy tak samo jak ryż przed ugotowaniem, aż do momentu, aż woda po nich będzie klarowna. Po płukaniu frytki odsączamy na papierowych ręcznikach.

Teraz przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją pergaminem. Rozłóż na niej frytki i posmaruj delikatnie oliwą, a następnie z dwóch stron dopraw przyprawami. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza na dolnej i górnej grzałce i wkładamy frytki na 15 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik, wtedy ucieknie z niego wilgoć w postaci pary wodnej, włącz termoobieg i piecz frytki kolejne 10 minut. Potem czynność powtarzamy jeszcze raz, ale najpierw obracamy frytki. Czyli obracamy je, pieczemy 15 minut bez termoobiegu, a potem 10 minut po uchyleniu piekarnika już z termoobiegiem.

To wszystko. Dzięki temu frytki będą smaczne i chrupiące. Jest z tym trochę zabawy, ale gdybyśmy tego wszystkiego nie zrobili frytki byłyby gumowe. Takie frytki raczej nie są zbyt apetyczne :) Mam nadzieję, że przepis Wam posmakuje. Smacznego!

 

Skomentuj

Jak zrobić chrupiące frytki w piekarniku