Jak zdezynfekować deskę do krojenia

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2015-07-14 / Aktualizacja: 2020-02-02

Dzisiaj mamy dla Was prosty sposób na zdezynfekowanie deski do krojenia. Jest to bardzo proste, a trzeba to robić bo jest ona siedliskiem dla bakterii i grzybów. Pamiętaj, że nie należy myć ją pod bieżącą wodą. Wtedy między włókna drewna wnika wilgoć, która jest następnie idealnym miejscem do rozwoju mikroorganizmów.

Jak zdezynfekować deskę do krojenia

Sposób na jej zdezynfekowanie jest bardzo prosty i wystarczy Ci do tego zwykły ocet. Ocet przelej sobie do butelki z atomizerem. Spryskaj nim deskę do krojenia.

Następnie wyczyść ją za pomocą cytryny i soli. Wystarczy rozsypać na niej sól, a potem przetrzeć połówką cytryny. Jeśli jej nie masz możesz przetrzeć ściereczką nasączoną w wodzie z płynem do mycia naczyń, a następnie szybko spłukać pod zimą wodą i dostawić do wyschnięcia.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Pamiętaj, że deska do schnięcia powinna leżeć płasko. Wilgotna może się odkształcać. Ja kładę ją na takiej kratce kuchennej do odkładania gorących naczyń.

Podobne artykuły