Jak wykorzystać mięso z rosołu, czyli przepis na pyzy z mięsem rosołowym.
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Można zrobić to na wiele sposób, ale w tym przepisie poznacie jeden z nich. Przygotujemy z niego całkiem nowe danie. Nie tylko nie zmarnujemy żywności, ale również przetworzymy ją na coś pysznego, co z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Pyzy z mięsem z rosołu to doskonały pomysł łączący w sobie ideę „zero waste” oraz tradycyjną polską kuchnię. Podane wraz z zarumienionym boczkiem i zeszkloną cebulką będą stanowiły wręcz małe arcydzieło kulinarne. Nikt nie wpadnie na to, że do jego wykonania wykorzystałyście mięso, które zostało Wam po ugotowaniu rosołu dzień wcześniej.
Składniki
500 g ziemniaków gotowanych
500 g ziemniaków surowych
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól
Farsz
mięso z rosołu
warzywa z rosołu
sól
pieprz
Dodatkowo
olej
100 g boczku wędzonego
1 cebula
Przygotowanie
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy je i przekładamy do drugiej miski. Sok po ziemniakach zostawiamy.
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, dodajemy do ziemniaków surowych.
Sok po wyciśnięciu ziemniaków wylewamy, ale pozostawiamy osad na dnie. To skrobia ziemniaczana, którą dodajemy do ziemniaków.
Mieszamy ziemniaki, dodajemy sól, jajko oraz mąkę i wyrabiamy.
Mięso obieramy od kości i mielimy wraz z warzywami z rosołu w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z ciasta formujemy wałek na blacie. Następnie dzielimy na kawałki i formujemy okrągłe pyzy. W każdej pyzie zamykamy łyżeczkę farszu. Dobrze zaklejamy. Pyzy gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
Podajemy wraz z podsmażonym boczkiem wędzonym i zeszklonej w nim cebulką. Na patelnię nie dolewamy wiele oleju, gdyż część tłuszczu wytopi się z boczku. Gdy boczek zacznie się rumienić dodajemy posiekaną drobno cebulkę i smażymy całość do momentu zeszklenia się jej.