Jak wybrać dobrego karpia ?

Kuchnia Porady Data publikacji: 07 grudnia 2015

Święta tuż tuż, a na świątecznym stole oczywiście nie może zabraknąć karpia! Zanim jednak wybierzecie się do sklepu przeczytajcie kilka wskazówek jak wybrać karpia.

Każdy kolor smakuje tak sam
Najważniejsze, o czym należy pamiętać: na smak ryby nie ma wpływu jej kolor, ale waga! Kolor karpia zależy od dna zbiornika, w jakim się znajduje. Jeżeli dno pokryte jest żwirem, ryba będzie oliwkowa, pokrycie torfowe daje jej kolor bardzo ciemny – zieleń wpadającą w czerń.

Waga –  jest najważniejsza
O tym, jak smakuje karp, decyduje jego waga. Mniejszy, młodszy karp ważący 1,2-1,4 kg cechuje się delikatnym mięsem i nadaje się na dzwonka. Karp duży 2-2,5 kg ma mięso twardsze i mniej soczyste, z którego dobrze robi się filety.

Jak wygląda zdrowy karp?

Zakup:
Przy zakupie karpia w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na zbiornik, woda powinna być czysta, zimna i bez piany a dobry karp powinien pływać grzbietem do góry. Jeśli nie ma w niej wystarczająco dużo miejsca, żeby swobodnie się przemieszczać, bo ryb jest zbyt wiele lub pływają bokiem, to lepiej zrezygnować z zakupu niż mieć wątpliwości bo ryby u tego sprzedawcy nie mają prawidłowych warunków o czym świadczyć może również „łapczywe” łapanie powietrza przez ryby.

Oczy :
Świeża ryba nie powinna mieć wklęsłych, mętnych oczu – muszą być one wypukłe i błyszczące.

Garb :
Wybierając karpia zwróć uwagę na jego garb – powinien być on duży i wydatny.

Śliskość ryby :
Karp po wzięciu do ręki nie może być suchy – praktycznie powinien wyślizgiwać się z rąk.

Skóra :
Świeży karp ma błyszczącą, jędrną i ładnie wyglądającą a łuski powinny przylegać do ciał ryby.

Kup na próbę
Czy to w markecie czy na bazarze to do świąt jest jeszcze kilka dni więc jeśli mamy wątpliwości warto kupić jednego karpia na próbę.

Warto również wiedzieć :
Aby wyhodować dorodnego karpia trzeba poczekać ok. 3 lat. Takie karpie są najsmaczniejsze. Karp, który jest tuczony na „szybko” (ok. 2 lat) jest zazwyczaj mocno garbaty i krótki, gdyż nagły przypływ masy źle działa na jego kręgosłup. Jego smak jest dużo gorszy i był on z pewnością karmiony granulatami wysokobiałkowymi, a nie naturalnym pokarmem, czy paszami zbożowymi.

Powyższe informacje warto przeczytać, zapamiętać i zastosować aby Święta były jeszcze smaczniejsze – warto również UDOSTĘPNIĆ te informacje swoim znajomym.

 
Wszystkim miłośnikom ryb, życzę smacznego karpia!

Mechanik w kuchni

Podobne artykuły