Jak walczyć z molami spożywczymi?

Porady Data publikacji: 05 maja 2016

DomPelenPomyslow---Najlepsze-pomysły-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Mole spożywcze uwielbiają naszą spiżarnię. Zwłaszcza lubują produkty sypkie takie jak kasze, mąki, ryż, orzechy. Nie pogardzą też czymś słodkim czy grzybami. Każda ich wizyta wiążę się jednak z dużymi problemami dla gospodarzy. Jak się więc ich pozbyć? 

Jeśli zauważymy je w swojej kuchni bądź spiżarni musimy przejrzeć wszystkie sypkie produkty i sprawdzić nawet te zamknięte. Najlepiej wyrzucić takie rzeczy jak mąka, cukier czy inne sypkie produkty. Lub bardzo dobrze przesiać, inaczej narażamy się na obecność larw moli, które składają w nich swoje jaja.

Wszystko oczywiście dokładnie myjemy. Najlepiej roztworem wody z octem w proporcjach 1:1. Mole nie lubią zapachu wanilii i pomarańczy. Zmieszaj więc olejek waniliowy z sokiem pomarańczowych i umieść w spiżarni by jego woń unosiła się w niej i odstraszyła mole.

W sklepach kupisz gotowe pułapki na mole spożywcze, które możesz rozłożyć w spiżarni jeśli te chciałyby wrócić. Można je kupić np. w  formie lepów takich jak na muchy.

Podobne artykuły