Mole spożywcze uwielbiają naszą spiżarnię. Zwłaszcza lubują produkty sypkie takie jak kasze, mąki, ryż, orzechy. Nie pogardzą też czymś słodkim czy grzybami. Każda ich wizyta wiążę się jednak z dużymi problemami dla gospodarzy. Jak się więc ich pozbyć?
Jeśli zauważymy je w swojej kuchni bądź spiżarni musimy przejrzeć wszystkie sypkie produkty i sprawdzić nawet te zamknięte. Najlepiej wyrzucić takie rzeczy jak mąka, cukier czy inne sypkie produkty. Lub bardzo dobrze przesiać, inaczej narażamy się na obecność larw moli, które składają w nich swoje jaja.
Wszystko oczywiście dokładnie myjemy. Najlepiej roztworem wody z octem w proporcjach 1:1. Mole nie lubią zapachu wanilii i pomarańczy. Zmieszaj więc olejek waniliowy z sokiem pomarańczowych i umieść w spiżarni by jego woń unosiła się w niej i odstraszyła mole.
W sklepach kupisz gotowe pułapki na mole spożywcze, które możesz rozłożyć w spiżarni jeśli te chciałyby wrócić. Można je kupić np. w formie lepów takich jak na muchy.