Owoce i warzywa to źródło witamin i minerałów. Jemy je nie tylko dla ich smaku, ale również dla zdrowia. Niestety są one również źródłem pestycydów, które wykorzystuje się w procesie ich uprawy. Chronią one plony przed działaniem szkodników. Minimalizują straty producentów, ale spożywane w dużych ilościach szkodzą naszemu zdrowiu.
Dlatego owoce i warzywa przed konsumpcją warto umyć. Jeśli jednak chcemy skutecznie pozbyć się z nich pestycydów musimy zrobić to w odpowiedni sposób.
Owoce i warzywa możemy myć w roztworze białego octu (1 szklanka octu na 1 litr wody). W ten sposób usuwamy z owoców i warzyw szkodliwe bakterie.
Jeśli jednak chcemy pozbyć się ze skórki warzyw i owoców pestycydów, możemy wykorzystać do tego sodę oczyszczoną, którą większość z nas ma w swojej kuchni. Na jeden litr wody dodajemy jedną łyżkę sody. Następnie myjemy w takim roztworze owoce i warzywa.
Na koniec opłukujemy warzywa lub owoce w czystej bieżącej wodzie. Są gotowe do spożycia.