Przytrafiło Ci się kiedyś przesolić zupę i ją po prostu wylać bo nie dawała się do jedzenia? Przesolić ją wcale nie jest trudno. Często problemem jest to, że solimy zupę zbyt szybko. Powinniśmy robić to pod sam koniec gotowania gdy już jej spróbujemy. Wiele składników, które dodajemy do zupy w tym warzyw czy przypraw jest już słonych. Dlatego od razu soląc wodę na zupę ryzykujemy, że będzie za słona. Pamiętajcie o tym, a na pewno rzadziej zdarzą Wam się takie przypadki. Dzisiaj powiemy Wam co zrobić gdy już się to przytrafi. Poznajcie sposób na zbyt słoną zupę.
Będziesz potrzebowała ziemniaków. Obierz je, a następnie przekrój na pół. Dwa sporej wielkości ziemniaki powinny w zupełności wystarczyć. Następnie tak przygotowane ziemniaki wkładamy do zupy i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie wyławiamy je. Nie możemy dopuścić do tego by się rozgotowały i rozleciały. Ziemniaki wchłoną nadmiar soli z zupy i dzięki temu będzie nadawała się do zjedzenia.
Jeśli gotujesz kwaśną zupę wtedy ziemniaki możesz przetrzymać je w dłużej. W kwaśnym środowisku nie rozgotują się. To też sprytna porada dla Was. Gdy będziecie gotować na przykład zupę ogórkową dodajcie ziemniaki w odpowiednim momencie, gdy zrobicie to zbyt późno mogą się nie zdążyć ugotować.
Jeśli mimo tego zabiegu zupa nadal jest zbyt słona możesz go powtórzyć. Czasem warto też zabielić zupę, to również niweluje słony smak.