Ubijanie białek na sztywno nie jest trudne, ale warto pamiętać o paru rzeczach, a wtedy zawsze wyjdą nam idealne. Możesz odwrócić miskę i na pewno nie wypadną na blat. Po pierwsze, należy dokładnie oddzielić białko od żółtka. Ja do tego używam proste triki z plastikową butelką. Wystarczy pustą butelką ścisnąć, przybliżyć do żółtka i zwolnić uścisk. Wtłaczane powietrze samo wciągnie żółtko. Zobacz jak to wygląda na wideo poniżej.
Jeśli trzymasz jajka w lodówce albo chłodnej spiżarce daj im chwilę. Białka najlepiej ubiją się jeśli będą miały temperaturę pokojową. Dlatego lepiej dać im trochę czasu, a w tym czasie przygotować sobie resztę składników.
Teraz gdy białka mają już temperaturę pokojową możemy przelać je do miski, dodać szczyptę soli i zacząć ubijanie. Ja to robię za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Jeśli chcesz sprawdzić czy udało Ci się idealnie ubić białka wystarczy odwrócić miskę do góry nogami. Nie powinny wtedy z niej wypaść.