Jak szybko rozmrozić rybę?

Kuchnia Porady Data publikacji: 13 września 2015 / Aktualizacja: 2019-01-12

Szybkie rozmrażanie mięsa jest bardzo ważne bo dłużej przechowywane w temperaturze pokojowej może stać się siedliskiem rozwoju bakterii. Dlatego mięso przed przygotowaniem warto jest rozmrażać szybko. Dzisiaj podpowiemy Wam w jaki sposób szybko rozmrozić rybę. Wystarczy znać parę trików i bez problemu Wam się to uda. Pamiętaj tylko by nie popełniać typowych błędów jak zalewanie ryby gorącą wodą aby się rozmroziła.

Jak szybko rozmrozić rybę?

Rozmrażanie w piekarniku

Jeśli rybę i tak planujesz upiec to wykorzystaj piekarnik do tego by ją rozmrozić. Włóż ją do zimnego piekarnika, ustaw go na temperaturę jakiej potrzebujesz i włącz. Pamiętaj tylko aby pilnować by ryba Ci się nie upiekła. Przed przygotowaniem trzeba ją jeszcze umyć i przyprawić :)

Kąpiel pod bieżącą wodą

Pierwszym ze sposobów jest kąpiel pod bieżąca wodą. Wykonanie tej metody jest proste, ale trzeba uważać aby ryba nam się nie rozpadła. Gdy wyjmiemy ją z zamrażalnika wstawiamy ją pod bieżąca wodę. Najpierw zimną, po chwili letnią i tak na zmianę. Gdy ryba zacznie się rozmrażać przekładamy ją na talerz i posypujemy solą. W ten sposób szybko się rozmrozi.

Kąpiel w wodzie gazowanej

Jeśli masz wodę gazowaną możesz wykorzystać ten sposób i zalać rybę w misce taką właśnie wodą o temperaturze pokojowej. To sprawi, że rozmrożenie ryby potrwa dużo szybciej.

Kąpiel w mleku

Podobną techniką do wody gazowanej jest kąpiel w mleku. To dodatkowo sprawi, że ryba będzie delikatna w smaku, a mięso będzie również delikatnie się rozpadało co ułatwia oddzielanie go od ości.

Rozmrażanie w lodówce

Jest to najlepszy i najbezpieczniejszy sposób, który jednaj najdłużej trwa. Warto jednak zapamiętać go i dużo wcześniej przed przygotowaniem obiadu wyjąc rybę i pozostawić na talerzu w lodówce aby rozmarzała.

Podobne artykuły