Jak robić dobre zdjęcia kulinarne bez profesjonalnego sprzętu

Porady Data publikacji: 25 września 2015 / Aktualizacja: 2017-05-28

Tak naprawdę żeby robić dobre zdjęcia kulinarne nie potrzebujesz nawet profesjonalnego aparatu. Wystarczy już Twój telefon, dzisiaj już większość osób ma telefony z miarę dobrymi aparatami, a zdjęcia, które robią są wystarczająco dobre. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka rzeczy, a Twoje zdjęcia na pewno będą dużo lepsze i więcej osób będzie klikać w Twoje przepisy. Pamiętajcie, że ludzie jedzą oczami, dlatego jeśli nawet wymyślicie świetny przepis i będziecie chcieli go promować w sieci np. na facebooku czy choćby na naszej stronie, to dużo mniej osób kliknie jeśli zdjęcie przygotowanej potrawy będzie wyglądać amatorsko. Nawet słaby przepis, który ma ładne, apetyczne zdjęcie zyska wtedy większe zainteresowanie.

1. Oświetlenie

Oświetlenie to bardzo ważna rzecz. Światło dzienne czy pokojowe ma żółty odcień, zdjęcia przy nim nie wychodzą ładnie. Profesjonalne zdjęcia robione są przy dobrym oświetleniu, ale co zrobić jeśli nie chcemy wydawać dużo pieniędzy, a chcemy aby nasze zdjęcia wyglądały profesjonalnie?

Poniżej mamy dwa zdjęcia, jedno wykonane przy zwykłym oświetleniu dodatkowo w aparacie została użyta lampa błyskowa. Ewidentnie brakuje temu zdjęciu smaku, które widzisz w wielu katalogach lub na konkurencyjnych bloga. Obok zdjęcie profesjonalnego blogera kulinarnego. Już na pierwszy rzut oka widać, że oświetlenie zostało przygotowane. Potrawa oświetlona jest z lewej strony dodatkowym jasnym źródłem światła, nie jest ono ewidentnie skierowane przez lampę błyskową aparatu. Zdjęcie wygląda jaśniej, a potrawa bardziej apetycznie. Jak uzyskać taki efekt tanim kosztem?

Untitled-1

fot. ekotarg.pl i mojegotowanie.pl

Nie musisz wcale kupować studyjnych lamp do oświetlenia potrawy. Wystarczy mocna żarówka studyjna taka jak ta, która kosztuje ok 40 zł w zależności od sklepu i jakakolwiek oprawka.

W dobrym ukierunkowaniu i rozproszeniu światłą w studiach fotograficznych pomagają specjalne parasole, ty możesz zrobić go sama z folii aluminiowej. Wystarczy przykleić ją na jakiś karton i umieścić za żarówką, a światło skierować w stronę fotografowanej potrawy. Koszt takiego kompletu (parasolka, żarówka, oprawka, statyw) to ok. 160 zł. My mamy ją zaledwie za cenę żarówki i taniej oprawki oraz folii aluminiowej czyli ok. 50 zł. A zobaczycie, że efekt wychodzących Wam zdjęć Was zaskoczy.

Untitled-1

2. Kompozycja

Właściwie kompozycja mogłaby być na pierwszym miejscu, ale nawet bez dobrego oświetlenia nie będzie miała takiej samej wartości. Kompozycja potrawy na zdjęciu jest niezmiernie istotna jeśli chcecie by Wasz przepis był rozchwytywany w internecie. Niech przekona Was chociażby to, że istnieje taki zawód jak „food designerzy”, którzy zajmują się jedynie tym by potrawa wyglądała na zdjęciu ładnie. Wyobraźcie sobie, że zrobiliście żurek, kładziecie go na stole w misce i robicie zdjęcie, nawet już przy dobrym oświetleniu. Ktoś inny też zrobił żurek, bo to nie jest jakiś wyjątkowy przepis, ale położył go na stole, który jest wykonany ze starych opalonych desek, do tego wokół rozsypał trochę tymianku, położył świeże listki bazylii, obok leży apetycznie wyglądająca sucha kiełbasa, a w drugim rogu zdjęcia przekrojone na pół jajko. Brzmi apetycznie? Tak też wygląda! I odbiorcy przepisu podświadomie zwrócą na to uwagę, bo to będzie po prostu ładne i zamiast waszego przepisu wybiorą przepis innego blogera. Poniżej znajduje się przykład właśnie dwóch żurków, które udało mi się znaleźć.

Untitled-1

fot. zjadam.pl i milionkobiet.pl

Który z żurków wygląda Wam na smaczniejszy? Nie twierdzę, że Twój przepis będzie gorszy, ale użytkownik o tym nie wie. Na razie konsumuje oczami, a przepis po prawej na pewno będzie dla niego wyglądał bardziej apetycznie więc jasna jest decyzja, czyją stronę odwiedzi i czyj przepis wykona. Dlatego jest tak ważne żebyście zwracali uwagę na kompozycję. Starali się w kadrze umieścić rzeczy, które sprawią, że zdjęcie będzie bogatsze. Nie muszą to być nawet jakieś artykuły spożywcze, wystarczy aby to był ładny stół albo deska, a nie kuchenny blat. Kupcie ładną miskę, a nie starą niebieską z tesco. Poniżej mam dla Was jeszcze dwa przykłądy łądnych kompozycji, gdzie widać, że autor zdjęcia nie jest mistrzem fotografii, ale przez to, że chciał i miał pomysł, zdjęcie się wyróżnia i jest apetyczne.

Untitled-1

fot. wkrainiesmaku.pl i kulinarnapiniata.pl

3. Kadr

To bardzo prosty zabieg, ale za to daje bardzo fajny efekt. Jeśli chcesz by Twoje zdjęcia wyglądały bardziej profesjonalnie nie stosuj pełnych kadrów, gdzie widać całą miskę, zdjęcie do tego wykonane jest z góry albo jest wykadrowane bezpośrednio na miskę.

Untitled-1

fot. rozkoszepodniebienia.com i glamki.pl

Zobacz o ile lepiej zdjęcie będzie wyglądać jeśli wykonasz je pokazując więcej kadru i przy okazji masz miejsce na kompozycję, o której pisaliśmy wyżej. Wystarczy trochę oddalić aparat, zdjęcie zrobić pod pewnym kątem. Nawet ucięcie w kadrze kawałka miski daje fajny efekt i wygląda profesjonalnie. Poza tym, jeśli macie nawet tanią lustrzankę z tanim obiektywem pozwoli wam to na uzyskanie głębi i rozmycie tłą za potrawą co już wygląda jakby zdjęcie robił profesjonalista. Ale nie przejmujcie się, tak jak mówiliśmy na początku wystarczy nawet telefon komórkowy.

Untitled-1

fot. milionkobiet.pl i przepisy.pl

4. Retusz

Jeśli spojrzycie na wiele zdjęć kulinarnych, które się wam podobają to zobaczysz, że są bardzo ostre i jasne. Nawet jak nie uda Ci się ostatecznie osiągnąć takiego efektu, to wystarczy, że szybko zretuszujesz zdjęcie w takim programie jak choćby Photoshop. Na tym zdjęciu ewidentnie brakowało trochę ostrości, która uwidoczniłaby np. soczystość tych owoców przez podbicie refleksów światłą. Zobaczcie, wystarczy nacisnąć jeden przycisk w photoshopie, a te śliwki wyglądają dużo apetyczniej, prawda? Jeśli będziecie robić zdjęcia telefonem na pewno często tej ostrości będzie brakować, więc możecie z powodzeniem stosować ten trik.

Untitled-2

Druga rzecz to jasność. Jeśli robicie zdjęcia nawet już przy zrobionej przez nas domowej lampie fotograficznej to nadal może brakować na zdjęciu tej jasności. Ale nie martwcie się, to też możemy poprawić. Znalazłam dla Was zdjęcie, które widać że już zostało przyzwoicie wykonane, ale brakuje mu jasności. Wystarczy włączyć krzywe w Photoshopie i trochę podnieść wartość światła (CTRL + L). Zobaczcie sami jak to wygląda.

Untitled-2

Na tym zdjęciu od razu dokonaliśmy wyostrzenia, o czym pisaliśmy kawałek wyżej i rożświetliliśmy trochę zdjęcie za pomocą filtra w photoshopie. Zabieg trwał kilka sekund, a efekt zdjęcia jest dużo lepszy.

5. Smaczność

Pamiętaj aby na zdjęciu było dużo smaczności :) Jeśli potrawa to jakaś potrawka dorbiowa to podaj ją z ryżem, trochę potrawki i na górze listek bazylii. Mamałyga na talerzu nie będzie wyglądać apetycznie. Zdjęcie musi być tak smaczne, żeby chciało się je zjeść i to jedna z ważniejszych rzeczy podczas robienia zdjęć kulinarnych.

Mamy nadzieję, że te porady Wam pomogą i od teraz będziecie robić lepsze zdjęcia i zdobywać dzięki temu jeszcze więcej czytelników :) Zapraszamy Was też do komentowania i podawania swoich pomysłów oraz praktyk.

Podobne artykuły