5 lipca 2014

Jak przechowywać czosnek

g173d

Przechowywanie krótkie

Jeśli czosnek jest w naszej kuchni często wykorzystywany to po prostu można go trzymać gdzieś na wierzchu w przewiewnym miejscu: na półce, w koszyczku czy jakiejś skrzyneczce. Nie polecamy wkładania go do lodówki, gdyż może tam zacząć kiełkować co psuje jego walory smakowe. Jeśli czosnek się nam popsuje to wniosek może być tylko jeden: za mało go spożywamy albo za dużo kupujemy. Lepiej jednak trzymać się tego pierwszego. ;)

Przechowywanie długie

Walory smakowe czosnku można też zachować na dłużej w inny sposób. Wystarczy wrzucić obrane ząbki do oliwy, dzięki czemu przejdzie ona czosnkowym smakiem i będzie jej można używać jednocześnie jako przyprawy.

Odradzamy natomiast mrożenie czosnku, gdyż jest to niepotrzebna zabawa (zwykle prościej kupić nowy) a czosnek może się zrobić gorzki po rozmrożeniu.