12 października 2016

Jak poprawnie palić w piecu – większość nie zna tej techniki!

dompelenpomyslow-najlepsze-pomysly-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Wiele osób myśli, że piec kopci bo jest stary, albo węgiel jest słabej jakości. Nie do końca tak jest i wiele do znaczenia ma technika palenia. Metodą, która może zmniejszyć ilość smogu, który generujemy podczas palenia w piecu jest rozpalanie w piecu od góry. Dzisiaj wytłumaczymy Wam jak za pomocą tej metody postępować i jakie daje to korzyści. Powiem Wam również, że sama miałam stary piec, w którym tą metodą zaczęłam palić dwa lata temu. Potem piec wymieniłam na nowszy z dmuchawą i również w ten sposób rozpalam i jest lepiej. Dym jest zdecydowanie bielszy, rozpalenie jest szybsze oraz wygodniejsze.

Dlaczego piec dymi

Dlaczego u mnie z komina leci czarny dym, a u sąsiada biały? Nawet ze zwykłego pieca dym może być jasny i wyglądać jak z ogrzewania gazowego. Kocioł do palenia węglem do proste w budowie urządzenie. Zasypujemy go opałem, który następnie podczas spalania wytwarza energię cieplną, która podgrzewa wodę w naszym ogrzewaniu centralnym. Jednak to co w nim się dzieje podczas spalania paliwa czy jest nim węgiel, drewno czy inny opał już nie należą do tak prostych.

Podczas rozpalania w piecu powstaje szereg reakcji, które mają wpływ na to jak wygląda dym. Aby dym był czysty musi być spalany w jak największej temperaturze. To co unosi się w powietrze to gaz, który po prostu się nie spalił. Dlatego już od samego początku palenia w piecu ważne jest to by starać się uzyskać jak największą temperaturę spalania. W tym pomaga nam technika palenia w piecu od góry.

Gdy rozpalamy normalnie umieszczają drewno i podpałkę na dole musimy zaczekać, aż się rozpalą i zarzucić węglem. Węgiel natychmiast tłamsi ogień i dochodzi do dalszego procesu rozpalania, temperatura spada, węgiel musi odparować wodę, odgazować się i gdy dopiero się zapali dym staje się jaśniejszy. Przez ten cały czas jednak z naszego komina unosi się gęsty czarny dym. Gdy jednak rozpalimy w piecu od góry, zwiększymy temperaturę spalania bo ogień nie będzie tłamszony. Gazy dodatkowo unoszące się do góry będą miały kontakt z ogniem, gdy rozpalamy od dołu tak się nie dzieje. Więc i dym z naszego pieca będzie lepszy bo substancje lotne już na samym początku będą lepiej wypalane. Musimy zapamiętać zasadę, że im mniejszy kontakt oparów węglowych z wysoką temperaturą tym dym będzie gęstszy, ciemniejszy i bardziej toksyczny.

5a5f0966a10de9e8cc2656aa16444243

Oczywiście nie tylko sposób palenia jest istotny, ale też np. jakość opału i całego procesu postępowania z piecem. Jeśli dorzucamy do niego węgla to powinniśmy dorzucać najmniejsze możliwe porcje. Dzięki temu nie obniżamy mocno temperatury kotła i nie dusimy opału. Dlatego też temperatura spalania dla substancji lotnych powstających w wyniku całego procesu nadal będzie wysoka. Dlatego warto dorzucić do pieca dwa razy, niż raz i to sowicie.

Jaki kolor powinien mieć dym?

Dym powinien być praktycznie niewidoczny. Oznacza to, że części lotne paliwa są w całości spalane. Takie coś jest oczywiście trudne do uzyskania. Tak naprawdę paliwo powinno być dostarczane cały czas w małych ilościach. Dlatego powinniśmy dążyć do uzyskania jak najjaśniejszego dymu.  Gdy palimy od dołu nie jest to możliwe bo substancje lotne muszą przelecieć przez żar, gdy rozpalimy u góry tak będzie się działo bo by dostały się do komina, muszą przelecieć najpierw przez żar, który znajduje się u góry. Dlatego wszystkim, którzy mogą polecam tę metodę palenia w piecu. Podczas dosypywania do pieca powinniśmy też starać się robić to jak najmniejszymi porcjami.

Jak rozpalać w piecu od góry

Warto spróbować metody rozpalania od góry. Może Wam się wyda to dziwne, ale to naprawdę działa bo sami od dłuższego czasu tak robimy. Jest też przy okazji jeden wielki plus, węgiel jest już na dole i nie trzeba czekać przy piecu aż drewno się rozpali aby narzucić węgiel, a potem kolejną warstwę gdy pierwsza zamieni się w żar. Wystarczy zasypać odpalić i wrócić już zamknąć :) Dodatkowo takie rozpalanie podobno też powoduje oszczędności, ale jeszcze nie udało mi się tego zweryfikować na swoim przykładzie.

a43e75220120ba1c03ee1dec1852870f

Jak widzicie rozpalanie odbywa się tutaj w sposób odwrotny. Najpierw uzupełniamy piec paliwem np. węglem. Tym sposobem jest o tyle lepiej, że wsypujemy tego paliwa tyle ile potrzebujemy i nie trzeba już go dosypywać po rozpaleniu, tylko zamknąć piec. Następnie na paliwie umieszczamy to co zwykle używamy np. kawałki drewna i podpałkę. Warto przy kilku pierwszych razach trochę obserwować piec bo rozpalenie w ten sposób będzie szybsze. Dlatego można bardzo łatwo zagotować wodę jeśli tego nie przypilnujemy. Jednak po paru razach na pewno nauczycie się swojego pieca. Po rozpaleniu będzie on jednak wolniej nabierał temperatury, ale za to powinien robić to dłużej więc okresy pomiędzy dokładaniem powinny też się wydłużyć.

W jakich piecach jest możliwe rozpalenie od góry?

Jest to możliwe w kotłach, które mają dolot powietrza pod ruszt i wylot spalin u góry paleniska. Na takiej zasadzie pracuje większość domowych kotłów grzewczych więc i na pewno Wasz będzie się nadawał. Można palić więc w kotłach z poziomym i pionowym wymiennikiem, a nawet w kotłach z systemem nadmuchu, który mam sama i go używam. Nie uda się to jednak w kotłach dolnego spalania (wylot spalin na dole) i kotłach, gdzie wylot spalin jest i u góry i na dole. Tutaj palenie tą metodą nie ma żadnego sensu. Jeśli wypróbujesz ten sposób i nie będziesz wiedzieć, jaki typ pieca masz to nic się nie stanie. Jeśli masz piec, w którym rozpalania od góry nie można stosować po prostu zobaczysz, że dym tym razem będzie dużo czarniejszy.