Czy wiesz, że to w jaki sposób gotujesz może zmniejszyć Twoje rachunki za gaz? Zastosuj się do kilku prostych rad, a zobaczysz, że w Twoim domowym budżecie zostanie więcej pieniędzy :)
Zawsze gotuj pod przykryciem. Jeśli gotujesz wodę pod przykryciem to o ok. 2 minuty wcześniej uzyskasz temperaturę wrzenia. Jest to dość istotne z punktu ekonomii gotowania. Zsumuj wszystkie razy w miesiącu, w których musiałaś zagotować wodę i policz ile minut gotowania dzięki temu zyskałaś. To bezpośrednio przekłada się na Twoją kieszeń.
Nie wstawiaj więcej wody niż potrzebujesz. Przez to musisz dłużej gotować wodę, której i tak nie wykorzystasz, a na to tracisz więcej energii cieplnej pochodzącej ze spalania gazu. Dlatego dużo lepiej jest nastawiać taką ilość wody jaka jest nam niezbędna. Pomijając już sam fakt, że ponowne gotowanie tej samej wody jest niezdrowe. Chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat? Przeczytaj ten artykuł!
Nigdy nie gotuj wody dwa razy!
Pewnie do tej pory nie zwracałaś na to uwagi ale jeśli używasz starych garnków, które są przypalone to musisz zużyć więcej energii. Przypalone garnki dużo gorzej przewodzą ciepło niż nowe. Jeśli zastanawiasz się jakich garnków używać to najlepiej zdecydować się na garnki ze stali, gdyż dzięki nim zaoszczędzisz najwięcej gazu. Szybciej się nagrzewają i dłużej utrzymują ciepło. Dzięki temu podczas gotowania musisz zużyć mniej gazu.
Na kuchence masz palniki różnej wielkości. Nie bez powodu! Musisz do nich dobrać odpowiedni garnek tak aby palnik ogrzewał dno garnka, a nie jego ścianki boczne. Przez to tracisz dużo energii na ogrzewanie po prostu kuchni. A tego nie chcemy bo chcemy zacząć oszczędzać. Dlatego pamiętaj o odpowiednim doborze garnka do palnika, z którego będziesz korzystać.
Warto też odpowiednio dobrać wielkość garnka do potrawy, którą gotujemy. Po co ogromny garnek na dwie kolby kukurydzy? Przez to musisz nalać więcej wody by były one w niej zanurzone, a to powoduje, że więcej wydasz na gaz.
Jeśli masz gazowy piekarnik postaraj się bez potrzeby nie otwierać drzwiczek i co chwilę nie sprawdzać ciasta. Przez to tracisz dużo energii cieplnej, która musi zostać uzupełniona aby w piekarniku panowała odpowiednia temperatura.
Pamiętaj o regularnym czyszczeniu palników aby dysze były drożne. Niebieski ogień oznacza, że dysze są drożne. Gdy zacznie nabierać barwy żółtej warto wtedy wyczyścić naszą kuchenkę. Żółty ogień może też oznaczać, że masz nieodpowiednie dysze do jakości swojego gazu. Najlepiej odwiedzić jakiś mały sklep z częściami AGD w swoim mieście. Tam sprzedawca będzie wiedział jakie dysze są odpowiednie do gazu w Twoim mieście i modelu Twojej kuchenki. Będzie mógł Ci doradzić i sprzedać odpowiednie dysze. Mało osób o tym wie, że dysze muszą być przystosowane do gazu i w wielu miastach te, które są w kuchence od nowości mogą być niewłaściwe.