Jak odświeżyć zwiędłe warzywa

Kuchnia Porady Data publikacji: 14 lutego 2016

Gdy warzywa trochę zwiędną to nie oznacza, że trzeba je wyrzucić. Można jeszcze wykrzesać z nich trochę życia i odnowić ich wygląd. Pomarszczona skórka może być jeszcze jak nowa :)

Miniatura

Na zdjęciu akurat znajduje się papryka, ale warzywa, które da się odświeżyć to również np. marchewka, seler, sałata, ziemniaki, rzodkiew, ogórki, bakłażan, cukinia, pomidor oraz wiele innych.

Weź miskę i wrzuć do niej warzywa, które chcesz odświeżyć. Następnie zalej je zimną wodą tak by w całości się pod nią znajdowały. Na jeden litr wlanej wody dodaj 3 łyżki octu winnego. Odczekaj godzinę i wyjmij warzywa z wody. Możesz dodać do niej lodu żeby zbyt szybko nie nagrzała się.

 

Podobne artykuły