Jak odświeżyć warzywa gdy kupimy ich za dużo, a po zostawieniu ich w spiżarni na kilka dni nie wyglądają już apetycznie? To prostsze niż myślisz :)
Ostatnio mam takiego pecha, że co nie kupię warzyw w sklepie, to po dniu czy dwóch robią się już miękkie i wysuszone. Nie powinno się tak dziać i zapewne były stare, ale czy to oznacza, że mam je wyrzucać na śmieci i tracić pieniądze na nowe? Oczywiście, że nie.
Wiele warzyw takie jak włoszczyzna na zupę, ziemniaki, buraki, papryka, cukinia, ogórki czy im podobne bardzo łatwo można odświeżyć. Wystarczy zafundować im małą kąpiel w zimnej wodzie.
Do przygotowania kąpieli odświeżającej dla naszych warzyw będziemy potrzebować dwóch składników.
Woda powinna być zimna, wręcz lodowata. Możemy do niej dodać nawet kostek lodu. Przygotuj taką ilość wody, aby starczyła na całkowite zanurzenie warzyw, które chcesz odświeżyć. Następnie na każdy litr wody dodaj 3 łyżki octu. Warzywa umieść w misce i zalej wodą. Pozostaw je na godzinę, a po tym czasie znowu staną się twarde i chrupiące. Możesz je ponownie wykorzystać np. zmarszczoną i miękką paprykę ponownie wykorzystasz do swojej sałatki i będzie chrupiąca i ładna.