Jajka faszerowane na Boże Narodzenie

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-10-17

Jajka faszerowana to świetna przekąska, która sprawdzi się na Boże Narodzenie. Tradycyjnie na stole powinno znaleźć się 12 potraw. Nie zawsze mamy chęci i czas by robić skomplikowane dania, dlatego warto mieć w zanadrzu proste przepisy, które nie zajmą nam wiele czasu. Dlatego wykorzystamy jajka faszerowane, które są proste i szybkie w przygotowaniu, ale nie będą one takie jak zawsze. Podamy je jednak w nieco innej formie. Ozdobimy je za pomocą marchewki tak by przypominały małe świnki. Dzięki temu będą one również atrakcyjną przekąską dla dzieci :)

Jajka faszerowane

Składniki

  • 8 jajek
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • marchewka

Przygotowanie

Przygotowanie naszej przekąski zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Gdy jajka się ugotują wyjmujemy je z wody i odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy je, przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka wrzucając je do miseczki. W miseczce doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy musztardę i majonez. Mieszamy, a potem ponownie nadziewamy białka jajek powstała pastą.

Pozostaje nam wykonanie dekoracji. Będzie nam potrzebna marchewka, najlepiej kupić takie małe marcheweczki w woreczku, które kupuje się do pochrupania jako przekąskę. Marchewkę oczyszczamy i kroimy na plasterki. Część plasterków wykorzystamy jako nosy. W nich musimy zrobić okrągłe dziurki i przykleić je z przodu do pasty na jajku. Z pozostałych plasterków marchewki wycinamy kwadraciki i wbijamy je w pastę aby wystawały jak trójkątne uszka świnki. Pozostaje nam już zrobienie tylko oczek. Wykorzystajcie to co macie w kuchni. Jeśli mają jeść przekąskę dzieci to pieprz czy goździki nie będą najlepsze, ale jeśli nie macie nic innego to mogą nam za oczka posłużyć.

Nasza przekąska jest już gotowa. Przed podaniem trzymamy ją w lodówce i najlepiej pod przykryciem aby nie przeszły smakiem innych potraw.

Podobne artykuły