18 czerwca 2020

Indycza Idylla

Potrawka z indyka w sosie musztardowym, idealnie do tego pasują młode ziemniaczki.

Składniki

  • 1 kg fileta z indyka
  • Cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • ½ szk śmietany 18 %
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy w paski, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju
  2. Na drugiej patelni typu Wok prużymy obrana i drobno pokrojoną cebulę
  3. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą
  4. Ogórki kroimy i dodajemy do grzybów, podlewamy szklanką wody
  5. Pod koniec prużenia dodajemy musztardę, przecier oraz ketchup
  6. Pieczarki łączymy z mięsem, wlewamy śmietanę i chwilę gotujemy
  7. Podajemy z kopytkami lub ziemniakami
  8. Smacznego