1 czerwca 2014

Imprezowa sałatka z krewetek

10305254_715898885118920_6239745741850832114_n

Składniki, 2 porcje:

• 1,5 szklanki suszonego makaronu penne
• 1 szklanka pokrojonych borowików (świeżych lub mrożonych)
• 250 g krewetek królewskich, około 12 sztuk (świeżych lub mrożonych)
• 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
• 4 łyżki oleju roślinnego (użyłam oleju z orzechów arachidowych)
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1/2 filiżanki śmietanki do sosów 18% lub 30%

Przygotowanie:
Nastawić makaron na gotowanie w osolonej wodzie, odcedzić gdy ugotuje się na pół twardo, al dente. W międzyczasie przygotować resztę składników:
Borowiki rozmrozić i umyć, dokładnie odsączyć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grzyby świeże umyć i pokroić, również osuszyć.
Krewetki całkowicie rozmrozić, umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić. Świeże krewetki umyć, osuszyć i posolić.

a dalej…
Na suchą patelnię włożyć grzyby i chwilę podgrzewać, odparowując resztę wilgoci. Wlać 3 łyżki oleju i smażyć grzyby od czasu do czasu mieszając, aż będą lekko zrumienione, przez około 5 minut, w międzyczasie posolić. Grzyby zdjąć z patelni i odłożyć na talerzyk.
Dobrze rozgrzać tą samą patelnię i wlać 1 łyżkę oleju. Włożyć krewetki i smażyć z dwóch stron, w sumie przez około 3 – 4 minuty, w połowie smażenia dodać czosnek i całość zrumienić. Gdyby na początku smażenia na patelni pojawiła się woda z krewetek, odlać ją łyżką stołową i zachować.
Na patelnię włożyć grzyby, wlać ewentualną wodę z krewetek, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać natkę pietruszki, całość wymieszać i podgrzać. Odstawić z ognia, dodać śmietankę, wymieszać. Gorący makaron wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i grzybami, delikatnie wymieszać