19 czerwca 2015

Ile czasu parzyć herbatę?

Czy wiesz, że herbata w zależności od jej rodzaju powinna być parzona w innej temperaturze i przez inny okres czasu?

Praktycznie żadnej herbaty nie powinno zalewać się wrzątkiem. Najszybciej zalewamy herbaty ziołowe bo przy temperaturze 99 stopni. Wystarczy chwilę odczekać po zagotowaniu wody. Herbaty ziołowe parzymy od 3 do 6 minut. Następnie w tej samej temperaturze parzymy herbaty czarne, ale znacznie krócej bo od 2 do 3 minut.

Ulong to typ chińskiej herbaty. Jest dosyć droga i specyficzna więc pewnie nie będzie wielu jej miłośników w Polsce. Jeśli jednak ją lubicie to będzie najlepsza gdy zaparzycie ją w wodzie o temperaturze 82 stopni przez 2-3 minuty.

Zielona herbata często jest przez nas polecana. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i ułatwia odchudzanie. Jednak aby optymalnie czerpać z jej właściwości zdrowotnych należy parzyć ją w temperaturze 77 stopni przez 1-2 minuty. Czyli bardzo krótko!

Żółta herbata to również odmiana Chińskiej herbaty. Jest wytwarzana w dosyć ciekawy sposób. Optymalna temperatura parzenia to 74 stopni i 1-2 minuty. Ostatnia biała herbata parzona jest w najniższej temperaturze bo 68 stopni i przez 1-2 minuty.

Myślę, że najpopularniejsze u nas będą herbaty ziołowe i czarne i oczywiście herbata zielona. Zwłaszcza w przypadku tej ostatniej przygotowanie jest bardzo istotne.