2 kwietnia 2021

Hrabioske roladki

Roladki ze schabu zrobisz szybciutko są soczyste, zatopione w pysznym aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw.

13 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • Olej do smażenia
  • Sól pieprz
  • Mąka pszenna do panierki

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 10 dag szynki
  • 2 duże marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szk. bulionu lub kostka rosołowa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • ½ łyżeczki tabasco
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwucentymetrowe plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz sola.
  2. Cebule obieramy, drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz sola.
  3. Gotowy farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa i zwijamy w roladki. Obtaczamy w mące pszennej, następnie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  4. Na drugiej patelni smażymy obraną, drobno pokrojona cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno szynkę oraz obrane, pokrojone w plasterki marchewki, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę. Podlewamy bulionem, wlewamy sos sojowy, przecier, ketchup, tabasco i gotujemy. Na koniec sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
  5. Sos z warzywami łączymy z roladkami.
  6. gotowe
  7. smacznego