8 października 2021

Gyrosowe Udka

Rewelacyjne danie na każdą okazję, zarówno jako samodzielne danie, jak i genialna przystawka. Udka kurczaka w aromatycznej przyprawie z niesamowitym farszem, prawdziwy Hit na moim stole. Miękki i soczysty kurczak z chrupiącą skórką zapiekany w piekarniku, to szybkie i proste danie z tanich i łatwo dostępnych składników. Zachwyci smakiem wszystkich gości bez wyjątku. Gwarantuję, że ten smak zostanie z Wami na dłużej.

5 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki

  • 5 udek z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • Sól
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 40 g kukurydzy konserwowej
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego

Sposób przygotowania

  1. Udka myję, osuszam, wyjmuję kość i doprawiam przyprawą Gyros oraz solą.
  2. Paprykę myję, osuszam, wyjmuję nasiona i drobno kroję. Ogórki kroję w kostkę, cebulę obieram, kroję w kostkę, kukurydzę odlewam z zalewy, ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem mieszam z majonezem oraz ketchupem.
  3. Gotowym farszem nadziewam udka i zawijam mięso, chowając farsz do środka.
  4. Układam w woreczku do pieczenia i piekę 40 minut 180°
  5. Udka gotowe.
  6. Smacznego
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!