Danie dla miłośników naleśników. Wyjątkowy sposób przygotowania ciasta na naleśniki i nie banalne wnętrze sprawia, że nie przejdziesz obojętnie. Naleśniki według tego przepisu są zdecydowanie najlepsze.
7 porcji 40 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto naleśnikowe
2 szk. mąki pszennej
1 całe jajko
½ szk. wody gazowanej
1 szk. mleka
Sól
Składniki na farsz
1 podwójny filet kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
Olej do smażenia
½ główki kapusty pekińskiej
2 pomidory
1 ogórek świeży
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
1 łyżka przyprawy Gyros
Sól
pieprz
4 łyżki ketchupu
Składniki na sos
4 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
Sól
pieprz
Sposób przygotowania
Mąkę, sól wsypuję do miski, wbijam jajko, wlewam wodę i mieszając łyżką wlewam stopniowo mleko.
Ciasto porcjami wylewam na rozgrzany olej i smażę naleśniki.
Kapustę pekińską drobno kroję. Ogórek obieram, kroję kostkę, papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobne paseczki, dodaję odlaną z zalewy kukurydzę, doprawiam pieprzem oraz solą i dokładnie mieszam.
Mięso kroję w kostkę, doprawiam przyprawą Gyros i smażę na rozgrzanym oleju. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, dodaję do mięsa. Pieczarki myję, kroję w plasterki, łączę z mięsem, wszystko smażę około 10 minut.
Majonez, jogurt przekładam do naczynia, czosnek obieram, przeciskam przez praskę, wsypuję sól oraz pieprz i mieszam
Rozkładam naleśniki, każdy smaruję ketchupem, nakładam mięso z pieczarkami.
Na mięsie układam warzywa, smaruję sosem.
Naleśniki składam w kopertki, układam w naczyniu i ponownie smaruję sosem czosnkowym.
Przed podaniem 10 minut zapiekam w rozgrzanym piekarniki w 180°C.