Gyrosowe naleśniki

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-01-23

Danie dla miłośników naleśników. Wyjątkowy sposób przygotowania ciasta na naleśniki i nie banalne wnętrze sprawia, że nie przejdziesz obojętnie. Naleśniki według tego przepisu są zdecydowanie najlepsze.

7 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • ½ szk. wody gazowanej
  • 1 szk. mleka
  • Sól

Składniki na farsz

  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek świeży
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • Sól
  • pieprz
  • 4 łyżki ketchupu

Składniki na sos

  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, sól wsypuję do miski, wbijam jajko, wlewam wodę i mieszając łyżką wlewam stopniowo mleko.
  2. Ciasto porcjami wylewam na rozgrzany olej i smażę naleśniki.
  3. Kapustę pekińską drobno kroję. Ogórek obieram, kroję kostkę, papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobne paseczki, dodaję odlaną z zalewy kukurydzę, doprawiam pieprzem oraz solą i dokładnie mieszam.
  4. Mięso kroję w kostkę, doprawiam przyprawą Gyros i smażę na rozgrzanym oleju. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, dodaję do mięsa. Pieczarki myję, kroję w plasterki, łączę z mięsem, wszystko smażę około 10 minut.
  5. Majonez, jogurt przekładam do naczynia, czosnek obieram, przeciskam przez praskę, wsypuję sól oraz pieprz i mieszam
  6. Rozkładam naleśniki, każdy smaruję ketchupem, nakładam mięso z pieczarkami.
  7. Na mięsie układam warzywa, smaruję sosem.
  8. Naleśniki składam w kopertki, układam w naczyniu i ponownie smaruję sosem czosnkowym.
  9. Przed podaniem 10 minut zapiekam w rozgrzanym piekarniki w 180°C.
  10. Gotowe.
  11. Smacznego.

Podobne artykuły