Każdy z nas czasami spotyka się z sytuacją, gdy konieczne jest przygotowanie szybkiego obiadu, nie mamy czasu na gotowanie dać mięsnych. W takiej sytuacji proponuję szybki, łatwy do przygotowania gulasz z dodatkiem pora, który będzie doskonałym elementem pysznego obiadu.
6 porcji 40 minut czas przygotowania
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
Cebula
2 ząbki czosnku
Olej do smażenia
Por ( biła końcówka)
1 duża marchewka
Sól
1 łyżką papryki słodkiej
Szczypta Chili
1 łyżki maki pszennej
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, dodaję do cebuli i smażę na rozgrzanym oleju dziesięć minut. Doprawiam solą oraz papryką słodką, podlewam jedną szklanką wody i gotuję do chwili aż mięso będzie prawie miękkie.
Marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach a pora kroję w krążki. Warzywa przekładam do mięsa i smażę dziesięć minut.
Następnie doprawiam chili, ewentualnie solą i zagęszczam mąką pszenną rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minutki gotuję, do chwili aż sos zgęstnieje.