Gulasz z porem

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2021-10-13
Gulasz z porem

Każdy z nas czasami spotyka się z sytuacją, gdy konieczne jest przygotowanie szybkiego obiadu, nie mamy czasu na gotowanie dać mięsnych. W takiej sytuacji proponuję szybki, łatwy do przygotowania gulasz z dodatkiem pora, który będzie doskonałym elementem pysznego obiadu.

6 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • Por ( biła końcówka)
  • 1 duża marchewka
  • Sól
  • 1 łyżką papryki słodkiej
  • Szczypta Chili
  • 1 łyżki maki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
  2. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, dodaję do cebuli i smażę na rozgrzanym oleju dziesięć minut. Doprawiam solą oraz papryką słodką, podlewam jedną szklanką wody i gotuję do chwili aż mięso będzie prawie miękkie.
  3. Marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach a pora kroję w krążki. Warzywa przekładam do mięsa i smażę dziesięć minut.
  4. Następnie doprawiam chili, ewentualnie solą i zagęszczam mąką pszenną rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minutki gotuję, do chwili aż sos zgęstnieje.
  5. gotowe
  6. Smacznego

Zadbaj o jakość powietrza w sezonie grzewczym

Mogą Cię zainteresować