2 sierpnia 2020

Gulasz z łopatki

Delikatny gulasz z łopatki wieprzowej można jeść z kaszą gryczaną, makaronem, ziemniakami lub ryżem. Pasuje do wszystkiego :)

Składniki

  • 700 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1-2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • kilka listków bazylii
  • kilka listków rozmarynu
  • 2-3 listki mięty
  • nieduży kawałek selera naciowego
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej