Grzybowa zupa krem

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-12-13

Wiem, że nie w każdym domu jest to tradycją na Boże Narodzenie, ale u mnie od zawsze na Wigilię była zupa grzybowa. Co prawda, nie była to zupa krem, ale czasami można spróbować czegoś nowego. Dlatego tym razem zamiast tradycyjnej grzybowej zrobimy ją w postaci zupy krem.

Do jej przygotowania potrzebujemy mrożonych grzybów. Jak mrozić grzyby pisałam już na tej stronie. Co roku zbieram grzyby, mrożę je i suszę właśnie z myślą o Bożym Narodzeniu. Nigdy nie kupuję grzybów w sklepie bo są bardzo drogie. Dlatego szczerze mówiąc nie wiem gdzie możecie je kupić. Być może są one w marketach na działach z mrożonkami, ale nigdy ich nie szukałam.

Składniki na zupę krem z grzybów

  • 400 g mrożonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • seler
  • masło
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 5 suszonych grzybków dla aromatu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki śmietany do zup
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Zacznijmy od przygotowania bulionu warzywnego. Przepis na niego znajdziecie tutaj. Pod koniec jego gotowania możemy przystąpić do przygotowania składników na zupę krem z grzybów. W trakcie wyjmij również grzyby do rozmrożenia, a gdy już się rozmrożą odsącz je z wody.

Przyjrzyjmy się teraz cebuli, którą musimy obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Polecam Wam ją przed krojeniem włożyć na kilka minut do zamrażarki. Dzięki temu nie będzie tak wyciskała łez podczas krojenia. Do tego w kosteczkę pokrój również kawałek selera. Nie musi być duży. Wystarczy taki wielkości cebuli.

Przygotuj sobie duży garnek, w którym ugotujesz zupę, a następnie rozpuść w nim masło. Następnie podsmaż na nim seler i cebulkę. Dodajemy do niej rozmrożone grzyby. Ja do mrożenia kroję je w mniejsze kawałki, dlatego jeśli mroziłaś je w całości to teraz je pokrój na mniejsze fragmenty.

Przykryj garnek pokrywką i duś grzyby na małym ogniu przez kwadrans. Następnie wlej gorący bulion, który dopiero co skończył się gotować i wrzuć suszone grzyby. Gotuj całość przez pół godziny.

Po tym czasie zabielamy zupę. Ja używam literatki do której wsypuję mąkę i dolewam mleko. Mieszam to, a następnie stale mieszając dodaję do zupy. Teraz do tej samej literatki nabieram zupy, dodaję śmietanę, szybko mieszam koziołkiem i zabielam zupę.

Na koniec próbuję i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Gdy zupa jest dobra pozostaje nam ją jeszcze zblendować na krem. Smacznego!

Podobne artykuły