Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi

Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi i rośnie aż do maja. W tym okresie staramy się maksymalnie korzystać z tego wyjątkowego daru natury. Z weekendowych spacerów po lesie zawsze przynosimy solidny bukiet tej niezwykle smacznej rośliny i zajadamy niemalże do wszystkiego.

W tym okresie zastępuje nam sałatę czy szczypiorek. Jednak czosnek ma bardzo szerokie zastosowanie i można z niego wyczarować naprawdę wiele ciekawych i smacznych dań. Dziś zapraszam Was na lekki, zdrowy i pożywny obiad. Co powiecie na grillowane kotleciki drobiowe? – to brzmi dobrze. Z czosnkiem niedźwiedzim – to brzmi jeszcze lepiej! Kotlety są bardzo delikatne, soczyste i aromatyczne. Świetnie smakują na ciepło, ale na zimno w towarzystwie ulubionej sałatki lub porcji warzyw możecie śmiało zapakować je do lunchboxa i posiłek do pracy gotowy. Gorąco polecam!

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 110 g sera halloumi *
  • 45 g świeżego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki mielonych otrąb
  • 1 jajko M
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz czarny
  • sól
Skomentuj

Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi