Grillowana pierś z kurczaka to pomysł na dietetyczny obiad. Podać możemy ją w otoczeniu świeżych warzyw. Dzięki temu zyskamy lekki i smaczny posiłek. Jeśli natomiast pierś pokroimy i wymieszamy z warzywami, stworzymy pyszną sałatkę, która idealnie nada się jako lunch box do pracy.
Składniki
2 piersi z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
2 żabki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
szczypta oregano
Przygotowanie
Weź plastikowe pudełko na jedzenie.
Wlej do środka oliwę, wyciśnij czosnek przez praskę, dodaj przyprawy i sok z cytryny.
Następnie mocno potrząsaj zamkniętym pudelkiem, aby składniki wymieszały się.
Następnie do marynaty włóż oczyszczone piersi z kurczaka i znów wstrząśnij pudełkiem.
Piersi wstaw do lodówki na godzinę, aby się zamarynowały.
Następnie rozgrzej patelnię grillową lub grill elektryczny.
Piecz na grillu piersi z dwóch stron przez kilka minut z każdej. Sprawdź czy piersi są w środku wilgotne. Nie możemy ich przesuszyć bo będą niesmaczne.