13 września 2020

Grillowana pierś z kurczaka

Grillowana pierś z kurczaka to pomysł na dietetyczny obiad. Podać możemy ją w otoczeniu świeżych warzyw. Dzięki temu zyskamy lekki i smaczny posiłek. Jeśli natomiast pierś pokroimy i wymieszamy z warzywami, stworzymy pyszną sałatkę, która idealnie nada się jako lunch box do pracy.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 żabki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano

Przygotowanie

  1. Weź plastikowe pudełko na jedzenie.
  2. Wlej do środka oliwę, wyciśnij czosnek przez praskę, dodaj przyprawy i sok z cytryny.
  3. Następnie mocno potrząsaj zamkniętym pudelkiem, aby składniki wymieszały się.
  4. Następnie do marynaty włóż oczyszczone piersi z kurczaka i znów wstrząśnij pudełkiem.
  5. Piersi wstaw do lodówki na godzinę, aby się zamarynowały.
  6. Następnie rozgrzej patelnię grillową lub grill elektryczny.
  7. Piecz na grillu piersi z dwóch stron przez kilka minut z każdej. Sprawdź czy piersi są w środku wilgotne. Nie możemy ich przesuszyć bo będą niesmaczne.