Grillowana pierś kurczaka – idealna na diecie

Grillowana pierś kurczaka to świetna propozycja na diecie. Mięso z kurczaka gotowane na parze nie jest zbyt smaczne i osobom, które przechodzą na dietę ciężko jest się przestawić. Pieczone jest dużo smaczniejsze, ale grillowane to po prostu majstersztyk. Oprócz tego, że jest to jeden z najbardziej dietetycznych sposobów przygotowywania żywności to jest również bardzo smaczny.

Przepis na grillowaną pierś kurczaka

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • cytryna
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy
  2. Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij sok z niej na mięso i natrzyj je nim
  3. Następnie przypraw pieprzem, solem oraz oregano i odstaw na godzinę do lodówki
  4. W tym czasie przygotuj grilla, może być elektryczny lub węglowy. Jeśli nie masz go może to być patelnia grillowa i odrobina oliwy.
  5. Wyjmij piersi z lodówki i natrzyj wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
  6. Następnie grilluj przez 10 minut z każdej strony. Dzięki temu pierś będzie soczysta.