Grillowana pierś kurczaka to świetna propozycja na diecie. Mięso z kurczaka gotowane na parze nie jest zbyt smaczne i osobom, które przechodzą na dietę ciężko jest się przestawić. Pieczone jest dużo smaczniejsze, ale grillowane to po prostu majstersztyk. Oprócz tego, że jest to jeden z najbardziej dietetycznych sposobów przygotowywania żywności to jest również bardzo smaczny.
Przepis na grillowaną pierś kurczaka
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- cytryna
- oregano
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy
- Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij sok z niej na mięso i natrzyj je nim
- Następnie przypraw pieprzem, solem oraz oregano i odstaw na godzinę do lodówki
- W tym czasie przygotuj grilla, może być elektryczny lub węglowy. Jeśli nie masz go może to być patelnia grillowa i odrobina oliwy.
- Wyjmij piersi z lodówki i natrzyj wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Następnie grilluj przez 10 minut z każdej strony. Dzięki temu pierś będzie soczysta.