1 maja 2019

Grillowana kukurydza po meksykańsku

Wypróbuj przepis na grillowana kukurydzę po meksykańsku. Jeśli szukasz dodatkowych pomysłów na majówkowego grilla i standardowe kiełbaski oraz karkówka już Ci trochę zbrzydły, to ten przepis będzie idealny. Grillowana kukurydza smakuje świetnie, a w tym wydaniu jest jeszcze lepsza. Dobrze doprawiona, z dodatkiem sera, świetna. Życzymy smacznego :)

Składniki

  • kilka kolb kukurydzy
  • 1/2 szklanki majonezu
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 szklanki świeżo startego sera
  • 1 limonka
  • masło

Przygotowanie

Zawsze zaczynam od kiełbasy. Dzięki tłuszczowi, który się wytapia grill szybciej się rozgrzewa. Możecie zacząć tak samo, a w tym czasie zabrać się za przygotowanie kukurydzy. Zaczynamy od majonezu, który łączymy z sokiem z limonki i przyprawami. Mieszamy razem i powstanie nam z tego gęsty sos. Najlepiej jest schować go do lodówki i wyjmiemy go dopiero gdy kukurydza się zrobi.

Kukurydzę najpierw wrzucamy do wrzącej wody na 5 minut, a potem umieszczamy ją na grillu, aż zrobi się brązowa. Należy nią obracać aby upiekła się równo z każdej strony. Nie trwa to długo, cała kukurydza zrobi się w kilka minut.

Teraz kukurydzę należy posmarować pędzelkiem roztopionym masłem, a potem naszym sosem majonezowym. I już gotowe. Smacznego! :)