29 kwietnia 2021

Gołąbkowe naleśniki

Coś innego niż zwykłe gołąbki a zarazem również pysznego. Mięso mielone z dodatkiem warzyw zawijane w naleśnikach. Zamiast kapusty włoskiej możemy wykorzystać kapustę młodą. Polecam.

7 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • ½ szk. wody gazowanej
  • 1 szk. mleka
  • Sól
  • Szczypta cukru

Składniki na farsz

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • Cebula
  • Jajko
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/3 główki kapusty włoskiej
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • Sól
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Olej do smażenia

Składniki dodatkowe

  • 7 łyżek ketchupu pikantnego
  • 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, majerankiem oraz papryką ostrą.
  2. Marchew oraz pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie łączymy z mięsem, dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
  3. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz przecier pomidorowe i jeszcze chwilkę smażymy.
  4. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wbijamy jajko, wlewamy wodę, cały czas mieszamy żeby nie powstały nam grudki, następnie wlewamy mleko.  Smażymy naleśniki.
  5. Na środku każdego naleśnika układamy farsz i zwijamy naleśniki w kopertki.
  6. Układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy ketchupem i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
  7. Naleśniki zapiekamy 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°
  8. gotowe
  9. Smacznego