Jak zrobić gofry? To bardzo prosty przepis! Możemy dzięki nim przywrócić smak wakacji :) Gofry to nic innego jak chrupiący i pulchny wafelek pieczony w gofrownicy. Stąd również pewnie angielska nazwa, która brzmi „waffles”. Gofry mogą przyjmować różne kształty i być podawane z przeróżnymi dodatkami. Dlatego dzisiaj nie będziemy Wam mówić z czym gofry będą najsmaczniejsze bo to z pewnością wiecie już sami. Jedni lubią gofry z bitą śmietaną i owocami, inni wolą słodkie sosy i polewy, a jeszcze inni będą najszczęśliwsi po zjedzeniu gofra ze zwykłym cukrem pudrem. Dlatego dzisiaj przedstawimy Ci jedynie przepis na gofry, a dodatki wybierzcie już samodzielnie wedle swojego upodobania.
Przepis na ciasto na gofry jest bardzo prosty. Niezmiennie jest to mąka, sól, cukier, masło i jajka oraz mleko. Najważniejsze są jednak proporcje i sposób przygotowania. Dzięki temu ciasto będzie puszyste i zachowa odpowiednia konsystencję, dzięki której upieczemy je w gofrownicy.
Przygotowanie gofrów zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Jest to niezbędne aby ciasto wyszło nam naprawdę puszyste. Przygotuj sobie więc dwie miski i w jednej umieść białka, a w drugiej żółtka.
Do miski z żółtkami dodajemy ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj mikserem do momentu, aż powstanie gładka masa. Teraz przechodzimy do białek.
Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Gdy białka już zesztywnieją dodajemy stopniowo cukier i ubijamy sztywną masę. Wystarczy odwrócić miskę do góry nogami. Jeśli białka nie wypadną to znaczy, że są dobrze ubite :)
Teraz ubite białka dodaj do wcześniej wyrobionego ciasta i delikatnie wymiesza łyżką, a nie mikserem. Ciasto na gofry jest już gotowe. Wystarczy już tylko rozgrzać gofrownicę, wylać na nią ciasto i upiec. Życzymy smacznego! :)