15 lipca 2014

Garść kuchennych porad

z13698293Q,W-PIGULCE--Przed-przebudowa-kuchnia-o-powierzchni-

  1. aby świeże zioła nie straciły aromatu, należy posiekać je na zwilżonej wodą drewnianej deseczce.
  2. aby dżemy, powidła i konfitury nie sfermentowały, na dno słoików należy włożyć odrobinę świeżego imbiru pokrojonego w wiórki.
  3. aby usunąć z rąk przykry zapach cebuli, należy przed myciem przetrzeć je solą.
  4. aby cynamon był aromatyczny, kupując go należy wybierać jak najcieńsze rurki.
  5. aby owoce jak najdłużej zachowały świeżość, należy przechowywać je w ciemnym pomieszczeniu o dużej wilgotności powietrza.
  6. aby cukier szybciej się skarmelizował, przed ogrzewaniem należy dodać do niego odrobinę soku z cytryny lub octu.
  7. aby mięsne sznycle pozostały miękkie i soczyste, należy je uprzednio rozbić i usmażyć na bardzo gorącym tłuszczu.
  8. aby zwiędła sałata i zioła odzyskały jędrność, należy włożyć je na chwile do zimnej wody.
  9. aby domowe kluski były bardziej puszyste, do ciasta należy dodać wodę gazowaną.
  10. aby usunąć piasek z grzybów, należy je umyć w osolonej wodzie, wtedy piasek łatwiej wypłukać.