15 lipca 2014
Garść kuchennych porad

- aby świeże zioła nie straciły aromatu, należy posiekać je na zwilżonej wodą drewnianej deseczce.
- aby dżemy, powidła i konfitury nie sfermentowały, na dno słoików należy włożyć odrobinę świeżego imbiru pokrojonego w wiórki.
- aby usunąć z rąk przykry zapach cebuli, należy przed myciem przetrzeć je solą.
- aby cynamon był aromatyczny, kupując go należy wybierać jak najcieńsze rurki.
- aby owoce jak najdłużej zachowały świeżość, należy przechowywać je w ciemnym pomieszczeniu o dużej wilgotności powietrza.
- aby cukier szybciej się skarmelizował, przed ogrzewaniem należy dodać do niego odrobinę soku z cytryny lub octu.
- aby mięsne sznycle pozostały miękkie i soczyste, należy je uprzednio rozbić i usmażyć na bardzo gorącym tłuszczu.
- aby zwiędła sałata i zioła odzyskały jędrność, należy włożyć je na chwile do zimnej wody.
- aby domowe kluski były bardziej puszyste, do ciasta należy dodać wodę gazowaną.
- aby usunąć piasek z grzybów, należy je umyć w osolonej wodzie, wtedy piasek łatwiej wypłukać.