15 kwietnia 2021

Frytki z marchewki – prosty przepis krok po kroku!

Tradycyjne frytki kochają wszyscy, mimo faktu, iż są bardzo niezdrowe i tuczące. Szukając alternatywy, która sprzyjałaby odchudzaniu, a przy okazji działałaby prozdrowotne, można skusić się na frytki z marchewki! Pieczone w piekarniku marchewkowe słupki nie dość, że wyglądają jak prawdziwe frytki, to dodatkowo są niezwykle smaczne i zdrowe. Warto poznać przepis na ich przygotowanie, by móc zadbać o swoje samopoczucie, a przy okazji zabłysnąć przed znajomymi.

Składniki na frytki z marchewki

Frytki z marchewki to przepyszna przekąska, która sprawdzi się podczas oglądania serialu, spotkania z przyjaciółmi czy jako dodatek do obiadu. Odpowiednio przygotowane frytki z marchewki mogą jednocześnie chrupać i rozpływać się w ustach.

Przygotowanie frytek z marchewki nie wymaga użycia zbyt wielu składników. Z pewnością potrzebne będą:

  • Marchewki (ilość zależy od tego, jak dużo planujemy zjeść),
  • Kilka łyżek oleju bądź oliwy z oliwek,
  • Przyprawy w przypadku frytek prostych i szybkich – sól, pieprz
  • Przyprawy w przypadku frytek aromatycznych – imbir (świeży tarty lub mielony), oregano, czosnek, bazylia, pietruszka lub mieszanka przypraw dedykowanych ziemniakom.

Jak zrobić frytki z marchewki?

Przepis na frytki z marchewki jest bardzo prosty. Wystarczy kilka składników, odrobina pracy i gotowe. Ważne, by za pierwszym razem przyrządzić frytki z uwagą, wykorzystując ulubione przyprawy – wtedy będziemy mieć pewność, że ta alternatywa tradycyjnych frytek przypadnie nam do gustu.

Mówiąc o frytkach z marchewki, mamy głównie na myśli frytki pieczone w piekarniku, nie smażone na głębokim tłuszczu. By przygotować marchewkowe frytki do pieczenia, musimy:

  • Obrać marchewki i umyć je pod bieżącą wodą,
  • Pokroić marchewki w słupki,
  • Rozłożyć marchewkowe słupki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
  • Polać warzywa oliwą z oliwek bądź kilka łyżkami oleju,
  • Posypać przyprawami,
  • Dobrze obtoczyć każdy słupek w oliwie i przyprawach,
  • Ponownie rozłożyć tak, by nie przylegały do siebie.

Marchewki można również pokroić w słupki, włożyć do głębokiej miski wraz z oliwą i przyprawami i tam dokładnie je wymieszać. Dopiero później wyłożyć na papier i wstawić do piekarnika.

Frytki z marchewki warto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-220 stopni C. Czas pieczenia: 30-45 minut.

Frytki z marchewki – właściwości

Frytki z marchewki i innych warzyw pieczone w piekarniku to bardzo zdrowe alternatywy tłustych przekąsek. Kojarzy się z nimi dieta oraz odchudzanie, które bardzo często wykluczają smażenie w głębokim tłuszczu. Tego rodzaju przekąski, nie dość, że rewelacyjnie zastępują niezdrowe frytki ziemniaczane ociekające tłuszczem, to dodatkowo działają korzystnie na organizm.

Decydując się na marchewkowe frytki, warto wybierać młode okazy, gdyż zawierają one więcej wody, dzięki czemu są mniej kaloryczne. Marchewka w postaci frytek to zalecany zamiennik ze względy na wiele cennych wartości odżywczych. Warzywo to zawiera błonnik i wiele antyoksydantów. Dostarcza do organizmu miedź, żelazo, potas, cynk oraz magnez. Ponadto, marchewka to bogactwo witamin – A, B1, B2, B5, B6 C, E oraz K.

Marchewka jest jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł karotenów i to właśnie nim zawdzięcza intensywny, pomarańczowy kolor.

Frytki z marchewki pozytywnie działają na:

  • Obniżenie ciśnienia krwi,
  • Poprawę ukrwienia narządów wewnętrznych oraz mięśni,
  • Ryzyko dotyczące choroby wieńcowej serca,
  • Lepsze funkcjonowanie układu immunologicznego,
  • uszkodzenia DNA,
  • ryzyko rozwoju raka płuc,
  • choroby związane z pamięcią, np. Alzheimer.

Dieta oraz odchudzanie kładą naciska na spożywanie warzyw i owoców. Oczywiście, najlepsze efekty możemy uzyskać stawiając na świeże warzywa, jednak nie oznacza to, iż musimy wykluczyć z diety frytki marchewkowe, które dostarczają witamin, a przy okazji, pieczone w piekarniku, eliminują całkowicie nadmiar złych tłuszczów.