Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Oto pyszny przepis na fit ciasto marchewkowe przełożone rozpływającą się w ustach masą kokosową i posypane prażonymi migdałami. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania… no, po prostu pycha!

W klasycznym przepisie na ciasto marchewkowe górna warstwa ciasta polana jest pysznym serowym kremem. Ja jednak chciałam zrobić coś innego, stąd zamiast serowej warstwy proponuję przygotowanie pysznego kremu kokosowego i w ten sposób przełożyć ciasto. Gwarantuję, że nie będziecie żałować.

Składniki

CIASTO
  •  400 g marchewek (ok 5-6 sztuk)
  •  150 g zmielonych migdałów
  •  100 g ulubionych orzechów (ziemnych, nerkowca, włoskich, laskowych itp.)
  •  100 ml oleju kokosowego lub innego
  •  100 g zmielonych płatków owsianych
  •  4 jajka
  •  100 g miodu
  •  1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
KREM
  •  3 puszki SCHŁODZONEGO mleczka kokosowego
  •  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  1 łyżka miodu
  •  70 g wiórków kokosowych
  •  50 g serka mascarpone (opcjonalnie)
POSYPKA
  •  100 g uprażonych migdałów
  •  1 czubata łyżeczka kakaa
  •  wiórki kokosowe
Skomentuj

Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym