29 lipca 2020

Filet w boczku z kurkami

Sezon na kurki się zaczął, za pewne każdy lubi tak smaczne grzybki, proponuję wykorzystać na danie obiadowe. Delikatne mięso z kurczaka, owinięte boczkiem, który sprawia, że potrawa jest soczysta w pysznym sosie z aromatycznymi kurkami.

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 7 plastrów podłużnych boczku parzonego
  • Cebula
  • 20 dag grzybów kurek
  • ½ śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka, owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 25 minut w 180°
  2. W tym czasie, co piecze się nam mięso, obieramy cebule, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte i oczyszczone grzyby kurki.
  3. Na koniec zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąką pszenną 2 minuty gotujemy.
  4. Sos przekładamy do naczynia i układamy upieczone mięso.
  5. Danie gotowe
  6. Smacznego