16 lipca 2020

Fileciki ze szparagami i jajkiem

Delikatne mięso z kurczaka ze szparagami w sosie serowym.

  • 3 porcje
  • 35 minut czas przygotowania

Składniki

  • ½ fileta z kurczaka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • ½ pęczka szparag
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • Opakowanie sos cztery sery
  • ½ szk. śmietany 18 %
  • ½ szk. wody
  • Sól
  • ½ łyżki curry
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy na mniejsze podłużne paski, doprawiamy przyprawą curry oraz solą i prużymy na rozgrzanym oleju
  2. Szaragi myjemy, obcinamy twarde końcówki, gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, następnie na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy i przekładamy szparagi, prużymy.
  1. Sos cztery sery rozrabiamy ze śmietaną oraz wodą i wlewamy do szparag, chwilkę gotujemy.
  2. Sos wlewamy na dno dowolnego naczynia.
  3. Na sosie układamy mięso, na około przekrojone na pół pomidorki i obrane ze skorupek, pokrojone na cząstki jajka.
  4. Potrawa gotowa
  5. Smacznego