Faszerowane szkrzydełka

DSC03678

SKRZYDEŁKA :
9 – 10 skrzydełek (około 1 kg)
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu płynnego
400 g jogurtu naturalnego 2 %
Skrzydełka myjemy, a następnie wyjmujemy z nich kostki (uważając aby nie przeciąć skóry), zostawiając całe lotki.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, następnie zalewamy przygotowane skrzydełka, szczelnie zakrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.

FARSZ :
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka (korzeń)
1 por (biała część)
2 łyżki masła
200 g śmietany 30 %
sól, pieprz
Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tartce do jarzyn o grubych oczkach, por pokroić na cienki plastry. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy przygotowane marchewki, pietruszkę i por, delikatnie solimy i pieprzymy, podsmażamy na niewielkim ogniu często mieszając przez około 5 minut. Następnie zalewamy śmietanką i dusimy, aż śmietanka bardzo zgęstnieje, odparuje i zostaną same warzywa, trwa to około 10 minut. Na koniec doprawić do smaku dość pikantnie solą i pieprzem, odstawić do ostudzenia.

Zamarynowane skrzydełka nadziewamy farszem, końce skrzydełek spiąć wykałaczkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy przygotowane skrzydełka.

Skomentuj

Faszerowane szkrzydełka