Falafel z sosem tahini

Kuchnia Data publikacji: 21 kwietnia 2016

Falafel to bardzo popularna potrawa wegańska, pochodząca z krajów arabskich. Są to kulki-kotleciki zrobione z ciecierzycy lub bobu, z dodatkiem cebuli, pietruszki i aromatycznych przypraw. Do falafela podaje się zazwyczaj sos tahini z pasty sezamowej i jogurtu.

  • 500 g ciecierzycy lub suchego bobu
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • kilka łyżek wody
  • olej do smażenia

Podobne artykuły