E621 co oznacza i dlaczego powinnaś go unikać w produktach?

Zdrowie Data publikacji: 20 czerwca 2016

Untitled-1

E621 czyli popularny glutaminian sodu, który znajdziecie na etykietach wielu produktów, które kupujecie. Jest to syntetyzowana chemicznie, biała krystaliczna substancja, która trochę przypomina cukier. Wynaleziony został w 1907 roku, a dzisiaj stosowany jest już na skalę przemysłową i dodawany jest do wielu gotowych produktów w tym mieszanek przypraw typu Vegeta, które dodajemy praktycznie do każdej naszej potrawy aby poprawić ich smak.

W czym go jeszcze znajdziemy? Kostki rosołowe, sole ziołowe, dania męsne, dania mączne, dania warzywne, przetwory pomidorowe, przekąski, konserwy, mrożonki, wędliny czy piwa – to cały asortyment produktów, na etykietach których możemy znaleźć E621.

Untitled-1

W ciągu całego roku zużywanych jest 200 tysięcy ton tej substancji – niewyobrażalna ilość. Do każdych 100g gotowego produktu dodaje się od 0,2 do 0,8 grama E621. A dlaczego właściwie się go stosuje? Poprawia on smak potraw zmacniając go, a do tego zwiększa apetyt ( niejako powodując zmiany w genach odpowiedzialnych za smak i receptory na języku). Dzięki temu żywność z nim wydaje nam się smaczniejsza i mamy ochotę więcej jej zjeść – to brzmi jak przepis na sukces dla producentów gotowej żywności.

E621 a zdrowie

Zdjęcie-tytułowe-pochodzi-z-serwisu-pokazywarka.pl_.

Oczywiście powszechnie substancja jest uznana za zdrową i dzięki temu może być wprowadzona do obrotu. Aczkolwiek zaleca się aby nie przekraczać 1,5g dziennie dawki glutaminianu sodu dla osoby dorosłej, a dzieci do 0,5g. Teraz pytanie ile wy go dziennie spożywacie doprawiając swoje potrawy mieszankami przypraw czy jedząc gotowe rzeczy na mieście.

Najnowsze doniesienia naukowców potwierdzają, że jest on szkodliwy i potrafi odkładać się w organizmie co spowoduje, że jego negatywne efekty mogą być zauważalne nawet po kilku latach jego spożywania. Potwierdzono również, że prowadzi do otyłości oraz powoduje uszkodzenie podwzgórza (część mózgu). Może nawet powodować uszkodzenia mózgu, rozwarstwianie siatkówki oka czy mieć negatywny wpływ na system nerwowy i naszą gospodarkę hormonalną.

Co może jeszcze powodować?

  • migreny i bóle głowy
  • depresję
  • chroniczne zmęczenie
  • obniżenie sprawności intelektualnej
  • otyłość
  • choroby oczu
  • cukrzycę
  • Alzheimera i Parkinsona
  • guzy mózgu
  • zapalenie mózgu
  • udar mózgu
  • schizofremia

Jak zrobić domową vegetę

2016-06-20_132343

Dużo lepszym sposobem wydaje się zrobienie własnych mieszanek przypraw zamiast ich kupować. Dlatego teraz pokażemy Wam jak łatwo jest zrobić domową vegetę. Zaczynamy od składników:

  • suszona marchew (następnie utarta)
  • suszony korzeń pietruszki(następnie utarta)
  • suszony korzeń selera (następnie utarta)
  • suszona cebula (następnie utarta)
  • suszony por (następnie utarta)
  • suszona papryka czerwona (następnie utarta)
  • suszony czosnek (następnie utarta)
  • lubczyk
  • natka pietruszki suszona
  • koperek suszony
  • sól himalajska
  • liść laurowy
  • kurkuma
  • czarnuszka
  • pieprz czarny

Wszystkie warzywa myjemy, tniemy na mniejsze plastry i suszymy w piekarniku a następnie rozcieramy. Tak jak wszystkie inne składniki i mieszamy je razem. Nasza przyprawa jest gotowa :) Wystarczy zrobić jej sporo a posłuży nam na wiele miesięcy.

 

 

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły