15 kwietnia 2021

DŻEMY BEZ CUKRU – jak robić dżemy z różnych owoców bez dodatku cukru?

Dżem bez cukru to fantastyczna przekąska, bez której wiele osób nie może wyobrazić sobie śniadania czy kolacji. Naleśniki smakują wyśmienicie, jeśli mamy możliwość posmarowania ich zdrowym, a jednocześnie bardzo smacznym przetworem owocowym. Czy istnieje możliwość, by samodzielnie, w zaciszu własnego domu zrobić pyszny dżem 0 cukru

Jak zrobić dżem bez cukru?

Dżemy bez cukru dla wielu osób to kompletna abstrakcja. Nie wyobrażamy sobie konfitury bez dodatku niezwykle popularnej mieszanki pektyny, cukru oraz kwasów. Mimo to, istnieje sposób, po który możemy sięgnąć, by stworzyć pyszne konfitury bez dodatkowego dosładzania.

Janginizacja to jeden z rewelacyjnych sposobów, z którego mogą skorzystać osoby pragnące tworzyć słodkie dżemy bez słodzika. Ta metoda konserwacji żywności polega na duszeniu warzyw bądź owoców we własnym soku z dodatkiem zaledwie malutkiej szczypty soli (najlepiej sprawdza się sól himalajska). Ta szczypta dodawana jest nie bez powodu – sprawia, że z owoców i warzyw wydostaje się naturalny cukier w nich zawarty. Dodatkowo, sól wpływa na puszczenie znacznej ilości soku, większej, niż w przypadku cukru. Z tego względu tak ważne jest, by wybierać najsłodsze owoce, a jednocześnie zwracać uwagę, by do konfitur nie dodać kilku zepsutych, które mogłyby zepsuć cały proces.

Jak zrobić zdrowy dżem – wskazówki

Dżemy bez cukru to bardzo ważne zagadnienie dla osób, które kochają tego rodzaju przetwory, ale jednocześnie chcą ograniczyć spożycie węglowodanów prostych w najgorszej postaci. Poniżej kilka wskazówek, jak dobrze przygotować się do zrobienia dżemu bez cukru.

Jak zrobić dżem bez cukru?

  • Owoce kluczem do sukcesu – do robienia dżemu warto wybierać owoce w szczycie sezonu, powinny charakteryzować się wyjątkową słodkością, dzięki czemu konfitura wyjdzie wyśmienita,
  • Czas – duszenie owoców powinno odbywać się na małym ogniu, bez presji. Świetnie do tego nadają się garnki o grubym dnie. Duszenie owoców powinno trwać godzinę, a nawet dłużej,
  • Proporcje konfitury – w przypadku komponowania dżemu bez cukru, niezwykle ważna jest proporcja owoców oraz soli – wystarczy szczypta soli himalajskiej na jeden kilogram pysznych owoców,
  • Przechowywanie – w przypadku konfitur bardzo ważny jest aspekt zabezpieczania słoiczków przed zepsuciem. Można pasteryzować je metodą na mokro, czyli lekko gotować w wodzie bądź w piekarniku. Drugą propozycją jest pasteryzacja na sucho, czyli w piekarniku. Ostatnia z najłatwiej dostępnych metod to sposób przypominający nieco stawianie baniek na plecach. Wystarczy do wysterylizowanych, jeszcze gorących słoików przelać konfiturę, a na sam wierzch wlać odrobinę spirytusu, podpalić i na koniec zakręcić (bardzo szybko).
Przepisy na dżemy bez cukru

Dżem truskawkowy bez cukru – jak zrobić?

Truskawka to jeden z wielu owoców symbolizujących lato, wakacje, odpoczynek, beztroskę. Ich wyjątkowy smak oraz soczystość kochają praktycznie wszyscy. Z tego właśnie powodu, tak wiele osób pragnie zatrzymać ten smak na dłużej.

Jedną z najlepszych metod przygotowania przetworów, w tym dżemu truskawkowego, jest wspomniana wyżej janginizacja. Truskawkowy dżem 0 cukru nie wymaga żadnych dodatków, prócz soli himalajskiej. W trakcie jego przygotowywania, niezwykle ważna jest długość smażenia. By uzyskać zadowalającą konsystencję, często potrzeba dwóch, a nawet trzech dni smażenia owoców.

Jeśli nie jesteśmy psychicznie przygotowani na tak długie oczekiwanie, możemy do truskawkowego dżemu dodać nieco jabłkowej pektyny naturalnej. Ze wszystkich proponowanych w sklepach dodatków, naturalna pektyna jabłkowa prezentuje się najbezpieczniej i wydaje się najzdrowsza.

Warto pamiętać, że w zależności od ilości owoców, na jeden kilogram przypada jedna szczypta soli himalajskiej oraz, ewentualnie, jedna łyżka pektyny jabłkowej.

Truskawki należy oczyścić i umyć pod lodowatą wodą, wsypać do garnka o grubym dnie, a następnie rozpocząć proces duszenia. W międzyczasie należy dodać soli i obserwować, czy owoce puszczają soki. Dokładny czas duszenia zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać – musimy dokładnie obserwować zachowanie owoców. Gotowy po kilku godzinach dżem 0 cukru przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Metodą, która króluje w polskich domach, jest pasteryzacja poprzez gotowanie w garnku z wodą.

Dżem z brzoskwiń bez cukru – przepis

Brzoskwiniowy dżem bez cukru – przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a proces przypomina ten opisany w przypadku dżemu truskawkowego.

Brzoskwinie musimy umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane owoce należy wrzucić do garnka, można je rozgnieść przy pomocy kuchennych narzędzi, a następnie trzeba posypać je solą himalajską. Garnek stawiamy na maleńkim ogniu i dusimy przez godzinę, często mieszając. Jeśli konsystencja nam odpowiada, przekładamy brzoskwiniowy dżem do słoików i pasteryzujemy najlepszym dla nas sposobem.

Dżemy bez cukru świetnie sprawdzą się w naleśnikach, racuchach, na gofrach czy jako dodatek do ciast. Ich naturalna słodycz jest wystarczająca, a przy okazji pozwoli ograniczyć spożywanie szkodliwego dla naszego organizmu cukru. Dżem 0 cukruświetnie się sprawdzi jako zdrowsza alternatywa, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego!