19 czerwca 2020

Drożdżówki do odrywania z truskawkami, borówkami i kruszonką

Pyszne mięciutkie i pachnące latem – drożdżówki z owocami. U mnie truskawki i borówki, ale tak naprawdę możecie zrobić je z każdymi owocami na jakie jest akurat sezon:  maliny, jagody, porzeczki, brzoskwinie itp. Do tego kruszonka i lukier i będzie pysznie, idealne na podwieczorek do kawki. Polecam.

Składniki

Na rozczyn

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki ciepłego mleka

Na ciasto

  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl ciepłego mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 jajka + jedno żółtko
  • 50 g masła roztopionego
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

Na kruszonkę

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g zimnego masła
  • 60 g cukru (3 łyżki)

Na lukier

  • 1 szkl cukru pudru 
  • odrobina wody 
  • kilka kropli soku z cytryny

Dodatkowo

  • owoce u mnie truskawki i borówki po ok  250 -300 g 

Przygotowanie