Drobiowe kotlety mielone

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-10-16

Drobiowe kotlety mielone to nieco mniej kaloryczna wersja tradycyjnych mielonych. Doskonale sprawdzą się na obiad, ale musimy pamiętać o tym, że smażone w tłuszczu nadal będą dość kalorycznym dodatkiem do obiadu. Możemy je przygotować w jeszcze inny sposób i upiec w piekarniku. Zwłaszcza jeśli zrobimy je wtedy bez panierki będą naprawdę dietetycznym dodatkiem do obiadu, jednak mniej apetycznym. Dlatego w takim przypadku polecam dobrze je doprawić i upiec w odpowiedni sposób, aby nie były suche. Jak to zrobić dowiesz się w tym przepisie. Przygotujemy je na dwa sposoby, na patelni w panierce oraz bez panierki w piekarniku.

Kotlety mielone z kurczaka

Przygotowanie tych kotletów jest bardzo proste, ale zalecam kupić filety z kurczaka i zmielić je w domu. Dzięki temu mamy pewność, że mięso będzie najwyższej jakości, bez dodatków gorszego gatunkowo mięsa. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia mięsa w domu to kupując filety w sklepie mięsnym tam zawsze można poprosić o zmielenie. Ostatecznie oczywiście możemy kupić gotowe mięso mielone z kurczaka.

Składniki na drobiowe kotlety mielone

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 2 jajka
  • 3 namoczone w ciepłej wodzie kajzerki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki do dekoracji
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Zaczynamy od zmielenia mięsa, a jeśli mamy już gotowe to wrzucamy je do miski. Następnie wbijamy do środka jajka, doprawiamy solą i pieprzem, wyciskamy dwa ząbki czosnku, a następnie wyrabiamy mięso rękami. Dodajemy trzy kajzerki wyciśnięte z wody i jeszcze raz mieszamy masę starając się zrobić to dokładnie. W wersji FIT używamy bułek z pieczywa razowego.

Następnie dodajemy bułki tartej jeśli to potrzebne. Ilość musimy dopasować samodzielnie. Po prostu masa nie może być zbyt rzadka, ale musi się nadal dobrze lepić aby uformować z niej kotlety.

Przyszedł czas na ostatni krok. Obtaczamy kotlety w bułce tartej i smażymy. Jeśli chcemy je trochę odchudzić to rezygnujemy z panierki. Jeśli zamierzasz je upiec to ułóż je w naczyniu żaroodpornym obok sienie i piecz 50 minut  w 190 stopniach Celsjusza.

Podobne artykuły