3 czerwca 2021

Domowy sos truskawkowy do deserów

Przepis na sos truskawkowy to pozycja obowiązkowa w sezonie na truskawki. Wykonuje się go szybko i świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów. Wykorzystać możemy go na tysiące sposobów. Świetnie smakują lody polane ciepłym sosem. Jest również pysznym dodatkiem do ciast, jogurtów, tortów, placuszków i innych deserów. Wszystko z nim smakuje po prostu lepiej :) Dlatego warto go zrobić.

Warto więc skorzystać z sezonu na truskawki i przygotować ten sos. Z pewnością zniknie z lodówki szybciej, niż zakładaliście i będziecie musieli dorobić drugą porcję :)

Składniki na sos truskawkowy

  • 1 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie sosu truskawkowego

  1. Oczyść truskawki i pozbądź się szypułek
  2. Truskawki pokrój na kawałki
  3. Do rondelka wrzuć truskawki
  4. Dodaj cukier oraz sok z cytryny
  5. Gdy truskawki zagotują się dusimy je na małym ogniu przez 20 minut, aż się rozgotują
  6. W trakcie duszenia co jakiś czas musimy zamieszać, aby truskawki się nie przypaliły
  7. Na sam koniec blendujemy truskawki na jednolity sos i przekładamy do słoika