3 sierpnia 2021

Domowe ogórki kiszone

Domowe ogórki kiszone to nasze dobro narodowe i nieodłączny element kuchni polskiej. Uwielbiam je od dziecka. Pamiętam te ogromne ilości słoików, po brzegi wypełnionych ogórkami, które robiła mama. Ja przeważnie zbierałam pachnące liście czarnej porzeczki i wiśni, aromatyczne kwiaty kopru i świeży czosnek. Tata kopał grube korzenie chrzanu. Jakże rozkosznie było zimową porą zajadać chrupiącego ogórka do kanapki z najlepszym pasztetem z królika – to był mój ulubiony duet. Jeśli lubicie kiszone ogórki, łapcie sprawdzony, rodzinny przepis na najlepsze ogórki. Tych przepysznych ogórków nie może zabraknąć w Waszej spiżarni!

Składniki

  • 4 kg małych ogórków gruntowych
  • 20 cm korzenia chrzanu
  • 16 liści czarnej porzeczki 
  • 16 liści wiśni
  • 16 ząbków czosnku
  • 2-3 liście chrzanu
  • 1 duży pęczek kopru z baldachami

Zalewa

  • 4 litry wody
  • 8 płaskich łyżek soli kamiennej *