Do cery tłustej: z płatków owsianych
Trzy łyżeczki płatków owsianychzalej trzema łyżkami wrzącej wody, przykryj i odstaw w chłodne miejscedo ostygnięcia. Kiedy płatki są już napęczniałe, a papka letnia, maseczka jest gotowa do użycia.
Do cery suchej: z tartego jabłka
Obrane ze skórki, średniej wielkości, zielone jabłko (np. antonówkę) utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Z ćwiartki świeżej cytryny wyciśnij sok i dodaj do startego jabłka. Wymieszaj drewnianą łyżką.
Do cery wrażliwej: z szałwii
Dwie łyżki suszonej szałwii zalejw miseczce trzema łyżkami gorącej (nie wrzącej) wody, przykryj i odstaww chłodne miejsce do przestygnięcia. Kiedy listki napęcznieją i będąmiały letnią temperaturę, maseczka jest gotowa.
Do cery tłustej: białkowa
Białka z dwóch jajek ubij na sztywną pianę i cienką warstwę nałóż tylko na twarz (skóra szyi i dekoltu nie jest tłusta). Tę maseczkę zmywa się dość ciepłą wodą.
Do suchej cery: z ziemniaka
Średniej wielkości obranego, surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o najdrobniejszych otworach. Całość trzeba wymieszać, gdyż sok może oddzielić się od reszty.
Do cery wrażliwej: z siemienia lnianego
Dwie łyżki siemienia lnianegozalej czterema łyżkami gorącej (ale nie wrzącej) wody. Przykryjnaczynie i odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia. Gdy woda stanie sięoleista, wymieszaj ją z nasionkami.