31 października 2014

Domowe kostki bulionowe

Jak zrobić domowe kostki bulionowe? To proste, a nasze kostki na pewno będą dużo lepsze od tych, które możecie kupić w sklepie. Kostki rosołowe sprzyjają otyłości, zawierają szkodliwy dla nas glutaminian sodu. Jest on obwiniany właśnie za problemy z tyciem oraz potrafi uzależniać. Przez to jedzenie smakuje coraz słabiej i musimy stosować go więcej.

Glutaminian sodu to nie jedyny zły składnik, który znajdziemy w kostkach rosołowych. Znajduje się w nich jeszcze więcej okropności np.:

  1. utwardzone tłuszcze roślinne
  2. glutaminian monosodowy
  3. inozynian disodowy
  4. guanylan disodowy
  5. skrobia modyfikowana
  6. barwniki

To wszystko sprawia, że z kostek rosołowych lepiej nie korzystać. A jeśli potrzebujemy wzmacniacza smaku, który szybko doda aromatu naszym zupom lub sosom to proponujemy Wam wykonanie własnych kostek rosołowych. Zobaczycie, że nie jest to wcale trudne.

Przepis na domowe kostki bulionowe

Kostki rosołowe, które przygotujemy będą pełne aromatu. Wystarczy przygotowany bulion przelać do woreczków takich jak do kostek lodu. Włożony do zamrażarki zamarznie, a potem gdy będziemy przygotowywać posiłek wystarczy jedną czy dwie kostki wyjąć i dodać do potrawy.

Składniki

  • 4 cebule
  • 1 seler
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 litry wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 marchewek
  • 3 liście pora
  • 3 korzenie pietruszki
  • 4 czosnki w całości
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od obrania cebuli, którą potem myjemy, ale nie wyrzucamy łupin
  2. Cebule opalamy nad palnikiem, dzięki temu dodadzą bulionowi aromatu i koloru
  3. Do garnka wrzucamy wszystkie składniki wcześniej umyte, w tym przypalone nad gazem cebule oraz umyte łupiny cebuli
  4. Doprowadzamy wodę do wrzenia, a potem zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem przez trzy godziny
  5. Bulion po tym czasie będzie gotowy, wystarczy teraz odcedzić samą wodę i przelać gdy wystygnie do woreczków na kostki lodu lub foremek
  6. Wkładamy do zamrażalnika i leży tam dopóki nie będzie nam potrzebny, może leżeć w ten sposób naprawdę długo